Може ли диета с високо съдържание на сол да повлияе на кортизола? Ето какво казва проучването

Диета с високо съдържание на натрий повишава нивата на кортизол и други метаболити, което потенциално води до метаболитен синдром , установиха изследователи.

В едно напречно проучване нивата на натрий в урината са значително свързани както с кортизола в урината, така и с метаболитите на кортизола, отбелязва Рене Баудранд от Pontificia Universidad Catolica de Chile в Сантяго.

Пациентите, които са имали висок прием на натрий, също са по-склонни да имат инсулинова резистентност , измерена чрез индекса на инсулинова резистентност и повече метаболитен синдром, казаха изследователите.

Диета с високо съдържание на сол също влияе върху метаболитния синдром

Диета с високо съдържание на натрий отдавна се свързва с хипертония , дислипидемия и други сърдечно-съдови ефекти.

Изследователският екип набира 370 пациенти на възраст от 18 до 85 години, за да определи дали диета с високо съдържание на сол може да повлияе на нивата на кортизола и впоследствие върху метаболитния синдром.

Средният индекс на телесна маса в групата с предимно жени (70%) е 29,3 kg/m2, а 70 процента от пациентите са имали диета с високо съдържание на натрий.

Малко над 60 процента са категоризирани като имащи метаболитен синдром въз основа на обиколката на талията, нивата на холестерола на липопротеините с висока плътност (HDL) , триглицеридите , систоличното кръвно налягане и глюкозата на гладно.

Изследователите измерват плазмените хормони, свободния от урината кортизол, тетрахидрометаболитите на кортизола и извършват липиден профил, след като участниците са гладували 12 часа. Те откриха, че нивата на натрий в урината корелират положително със свободния кортизол и метаболитите на кортизола в урината, както и с гликемията и променливи като тегло и индекс на телесна маса.

Нивата на натрий в урината са обратно пропорционални на нивата на адипонектин, HDL холестерол и алдостерон.

Необходими са допълнителни изследвания

Установено е, че пациентите, които са имали висок прием на натрий (>150 mEq/ден), имат по-високи нива на свободен кортизол и кортизолови метаболити в урината, повишена инсулинова резистентност и по-високи триглицериди в сравнение с пациентите, които са имали нормален прием на натрий (50 до 149 mEq/ ден).

Учените добавиха, че връзката между приема на натрий и нивата на кортизол трябва да бъде потвърдена в бъдещи изследвания. Тези проучвания трябва да се занимават с механизмите, чрез които повишеният прием на сол може да увеличи производството на кортизол и трябва да оценят дали други хранителни фактори освен натрия могат да обяснят някои от ефектите, наблюдавани в проучването.