Коронавирусът в Перник: Минахме ли пика или да не бързаме да се радваме?

В последния месец в Перник разпространението на COVID-19 значително намаля в сравнение с пика му в края на миналата година. Болниците на територията на града могат да поемат въздух, а срещу вируса започна и поетапно ваксиниране на най-рисковите от зараза групи. Да се радваме ли обаче, че пандемията отшумява или все още е рано да се радваме? ZaPernik.com се свърза с директора на РЗИ Перник г-н Александър Златанов. И ето какво ни каза той:

Г-н Златанов, каква е тенденцията в разпространението на ковид в Пернишко? В последния месец като че ли случаите намаляха. На какво според вас се дължи това? Може ли да се каже, че прескачаме пика?

– Може.  Вярно е това, че случаите намаляват в последния месец. Имаме много ниско плато на зараза в средата и края на януари. Последните три дни имамер са регистрирани само 23 нови случаи на ковид. Активни са 157 от тях 30 са хоспитализирани. За сравнение 4049 са всички регистрирани случаи до момента. Ако направим справка къде стои Перник по заболеваемост, с много малко сме по-ниско за нивото за страната по заболеваемост.
Вече нямаме натиск в лечебните заведения. Последните четири дни няма хоспитализирани перничани.

Излиза, че няма последствия от провеждането на сурвакарските игри по селата, които се състояха с одобрението на РЗИ?

– За радост сурвакарските игри не се отразиха негативно. Хората подходиха с разум и аз благодаря на всички –  организатори и на участниците за организацията и за това, че се държаха разумно в това отношение.

Какви са прогнозите Ви за пандемията, ще отшуми ли или ще продължи да поддържа  нивата на заболеваемост?

– Според мен е рано да се успокояваме. Да, има затихване и ограничаване, и в лечебните заведения, но това показва, че в един момент мерките сработиха, хората се научиха да живеят по-различно, опитват се да спазват социална дистанция, ползват предпазни средства, хигиена на ръцете.  Който се разхашля или е болен се самоизолира. Всички тези мерки водят до такъв резултат.

В същото време ние постоянно упражняваме контрол. Проверяваме всички транспортни средства на гари и автогари, таксита. Ключови са административни сгради, магазините и транспортните средства. Предстоят и още проверки, включително и с полицията по отношение на това да се спазват мерките и непретоварването в градския транспорт с оглед дистанция на хората.

Към момента:

В периода от 25.01.2021 г. до 29.01.2021 г., са извършени проверки, както следва:
– МПС – 27 бр.;
– Обекти с обществено предназначение (детски градини, училища, гари, автогари) – 21 бр.;
– Аптеки – 7 бр.;
– Други закрити обекти – 7 бр.
В хода на проверките е констатирано 1 нарушение.

Проверките ще продължът и през предстоящите седмици.

Какво се случи в дома за възрастни хора в Брезник, където бяха открити нарушения в противоепидемичните мерки?

– Всичко тръгна по сигнал. В средата на месец декември миналата година са хоспитализирани хора от Дома за възрастни с пневмонии, оказаха се хоспитализирани за ковид и започна проверка на персонала. В началото на  последните мерки взехме антигенни тестове на всички в дома, извършихме основен контрол. Констатирахме липса на лични предпазни средства, недостатъчен брой. Написахме предписания и извършихме трета проверка, при която взехме 10 PCR теста. За радост нямаше нито един положителен тест. Имаше и значително подобряване в предписанията, но някои не бяха напълно изпълнени. Проверките ни ще продължат докато не се изпълнят всички предписания и не се създаде навик за противоепидемичен контрол у персонала на Дома.

Каква е ситуацията с ваксините в Перник? Докъде стигна ваксинацията и има ли вече желаещи жители на града да се ваксинират?

– Повишава се интереса за ваксиниране, даже и сред самите лекари. Броят се увеличи. Извършваме постоянно ваксинации. До този момент изпълняваме по първа фаза. Очакваме около 17-ти февруари да получим около 1000 дози, които ще съхраним в получения фризер. След това започваме втора фаза – ваксинираме педагозите и училищния персонал.
Вече направихме над 600 антигенни теста в училищата, като за радост само 5 са положителни. И по това се потвърждава, че епидемията в Перник е на ниско ниво и под сериозен контрол.

Какво бихте призовали перничани, за да излезем безпроблемно от епидемичната ситуация?

-Още малко ще трябва да спазваме дисциплина за да успеем да се справим. Много е важно да продължи социалната дистанция, носенето на маска все пак е някакава защита, хигиена на ръце и недопускане на масови сбирки.
Когато хората мислят в една посока и се пазят, това дава резултат. Пример са празниците Сурва.

Ние продължаваме с контрола по мерките. Ако има хора, които умишлено не искат да ги спазват, ще бъдат санкционирани – в името на здравето на онези, които са съвестни и пазят себе си и околните.

Какви са прогнозите ви за следващата година?

-Мисля, че прелома приключи и ако успеем да овладеем ситуацията и не допуснем  трети пик, мисля че времето ще работи в наша полза догодина.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply