Само в ZaPernik.com: Шефът на Топлофикация Ясен Кацаров за проблемите с парното на перничани

Във връзка с постъпили жалби в община Перник и недоволство на перничани в социалните мрежи от достатъчно силно парно отопление, кметът на Общината Станислав Владимиров инициира среща с директора на Топлофикация – Ясен Кацаров. Срещата се състоя със зам.кмета Стоицев.

ZaPernik.com се свърза с директорът на Топлофикация Ясен Кацаров, за да  ни каже повече подробности по случая.

Какво си казахате на срещата в общината във връзка с оплакванията на преничани за слабо парно?

– Един от проблемите според тях е, че хората нямат навик да проверяват сайта на Топлофикация и нямат нужната информация по проблемите. От Общината предложиха всички тези известия за аварии, когато възнакнат да бъдат публикувани и в тяхната страница, както и чрез другите електронни медии, за да получат повече гласност. Ние се съгласихме. Доколко ще бъде ефективно обаче, времето ще покаже. Уточнихме се да държим постоянна обратна връзка за случавщите се проблеми и да отговаряме на сигналите и нуждите на хората.

Кажете ни, на какво се дължат проблемите с парното, перничани постоянно се оплакват от слаби градуси в различни места на града? Социалната мрежа е залята от коментари по темата.

– Така е. Но без посещение на място и без конкретно подаден сигнал към нас ние, съгласете се, че не можем да реагираме. Много от тези съобщения не са ясни и конкретни, за какво става въпрос, в коя абонатна станция. Без посещение на място ние трудно можем да установим причината и дали тя е в нас – като доставчици или в самата абонатна станция на съответния блок, в отоплителната инсталация. Вътрешната инсталация е отговорност на живущите. Ние сме забранили на нашите служители заради пандемията да влизат там. Ние дори не сме и длъжни да го правим.

Може би някои хора не знаят това и считат, че вие трябва да решите проблема на в абонатната станция.

– Дълги години без да сме длъжни ние помагахме на абонатите за абонатните станиции. Но сега, особено заради опасността от пандемия съм забранил на екипа да влиза в тях. Плануваме да подготвим препоръки за подобни ситуации, да направим една информационна кампания, която да информира жителите какво да правят, за да е всичко наред в абонатните станции.

Казвате, че проблемите не са в подаваната от вас темепература. А какви са?

-Голяма част от инсталациите не са допълнени и обезвъдушени, тоест имат въздух. Това рефлектира на качеството на отоплението.

Мнението на моите колеги е, че в девет от десет случая при подаден сигнал за проблем, нещата са силно преувеличени и проблема не е в нашите съоръжения. Нямаме достатъчно ресурс да обиколим десетки станции, за да констатираме, че проблемът не е в нас.

Пак казвам, в 9 от 10 случаи наш човек констатира, че в абонатната станция влиза гореща вода. Ако вътрешната отоплителна иснталация е стара и корозирала, няма как ние да пренесем тази гореща вода и тази топлина.  Опитваме се да компенсираме с повишена температура на водата, което пък е в наш ущърб.

Ето, например, преди дни се обади директорката на 4-та гимназия да се пусне отоплението. Пращаме екипи, оказва се, че всичко е наводнено. Нашите колеги влизат с гумени ботуши, рискуват здравето си, за да отстранят проблема. В крайна сметка се оказа, че няма електрозахранване. В момента, в който бе пуснат тока, абонатната станция си заработи. По-късно получихме благодарствено писмо от директорката, но ето в един случай, в който ние отиваме да решаваме чужд проблем.

Към този момент колко градуса е водата, която подавате към абонатите?

– Веднага ще ви кажа. В момента подаваната температура на водата е точно 79,5 градуса, близка до кипенето. Съгласете се, че ще се изгорите с тази вода. И тази температура не е измислена от  нас, тя е утвърдена от нашия регулатор и е в зависимост от температурата на околната среда.

Освен това ние нямаме интерес като частно дружество да намаляваме температурата на водата. Защото по-малаката енергия води до ниски сметки. Очевидно проблемът е друг и това перничани е важно да разберат. На нашия сайт е описано всичко, има къде да се провери точно колко градуса ние подаваме към тях.

Има ли в момента сериозни аварии по топлопреносната мрежа в града?

Към момента нямаме аварии, слава Богу.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на:

6 Коментари на Само в ZaPernik.com: Шефът на Топлофикация Ясен Кацаров за проблемите с парното на перничани

 1. Няма слама ,слама няма не им дават да горят боклука а въглищата са скъпи и резултата е ясен – подаваме 40 градуса.

 2. Ами ето – за стотен път казвам, че няма парно на Младен Стоянов 13! Къде и на кого още да кажа? Между другото, звънейки на вашите телефони, вече имам 5 лева сметка, въпреки че съм на неограничени разговори!

 3. Господин Директор,
  На Тева, парното едва се усещаше,преди два дни.
  На горните етажи, съседите споделиха, че е много слабо
  Всяка година едно и също.
  ,,Горко на народ ,който има хляб ,но няма зъби да го сдъвче.,,
  Бъдете здрави,въпреки всичко!!

 4. Няма как проблема да е в нас,при положение че 5дни има парно а една седмица няма.И когато пуснах последната жалба дойдоха на проверка 10дни по късно ,когато парното беше горе долу добре.

 5. като доставчик на услуги мога да кажа само че никой частник нема интерес да предоставя некачествена услуга на клиентите си. просто ако наяой има проблем да отиде и да каже а не само да си ляляте по фейсо и не забравяйте че перник е с най евтино парно, ходете да живеете в софия да видим дали ще ляляте. а на тецо ще му кажа да си пооправи малко фасадата че е пълна съборетина и ясно да каже какви са проблемите и кой требва да ги решава

 6. Излиза, че проблемът е във вътрешните инсталации. Как така в целия град се оказаха неизправни?! Омръзна ми от такива нелепи обяснения.

Коментирай

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван