Спасителният отряд на Перник – доброволците, които спряха водната стихия

В борбата с водното бедствие, което сполетя Пернишко, група млади доброволци помогнаха за укрепването на пътя с диги и предотвратиха наводнения в домовете на хората от село Ярджиловци. Кои са те? – Хората, които помогнаха да се овладее критичната ситуация. 

Мъжете са от Доброволно Формирование „Протожер“-Перник, което наброява от около 15 души. Всеки от тях е с различни професии и на различна възраст. Всеки един от тях е завършил курс за спасители при бедствия, аварии, пожари, катастрофи и извънредни ситуации. Имат готовност 24 часа в денонощието да се отзоват на сигнал за произшествие.

Това направиха и сега, когато реките в пернишко преляха от поройните дъждове и предизвикаха истинско бедствие в град Батановци и село Ярджиловци.

„Изграждахме диги около главния път до село Ярджиловци, помогнахме и на семейство от селото, като отклонихме водата от двора им и по този начин предотвратихме наводняване на мазетата и унищожаване на имуществото“, каза пред ZaPenrik.com един от доброволците Денислав Станимиров. .

Във фаталната вечер, когато река Конска бе преляла и затвори един от пътищата към село Ярджиловци доброволците до късно се бориха с придошлата вода. Те бяха поздравени и от премиера Бойко Борисов, който извънредно и неочаквано се появи на мястото на инцидента.

„Няколко часа продължи битката на нашия спасителен екип с водата в Пернишка област. Равносметката – спасен главен път, изградени диги по поречието на придошлите реки , спасена покъщнина и имущество на местни граждани“, каза още Денислав.

Доброволците са помагали в различни ситуации – доставяли са храна на трудноподвижни възрастни хора, помагали са със доставка на вода по време на водната криза в Перник миналата година.

„За мен най-важното е личния пример и искам все повече съграждани да разберат, че чрез добри дела и взаимопомощ можем да се справим със всичко„, сподели още за читателите на zaPernik.com  Денислав.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply