Емил Костадинов с актуална информация за водния потоп в Пернишко

Ситуацията в Перникшо се нормализира след потопа, който заля областта. Каква е моментната картина, има ли все още бедстващи райони в Пернишко и какво предстои за хората, пострадали от наводнението, отговаря пред ZaPernik.com областния управител на Перник Емил Костадинов.

– Господин Костадинов, каква е ситуацията към момента в Пернишка област след потопа, който ни връхлетя? Има ли все още бедстващи райони?

– Ситуацията започва да се нормализира. Река Струма и останалите реки намалиха своя дебит. В град Трън нещата са значително по-добре, река Ерма се оттича. Остава частичното бедствено положение в общините Перник, Радомир и Трън. Трима души от село Лобош, Ковачевци са евакуирани и изведени към 4:30ч. тази сутрин заради опасност от преливане на река Струма в района. В Радомир има отново скъсване на дигата в село Прибой. Тя бе изградена снощи, но тази сутрин отново е имало скъсване. Работи се по отстраняване на проблема. В Брезник е нормална обстановката.

– Докъде са стигнали с възстановяването на помпената станция в град Трън и доколко време хората ще имат питейна вода? Разбрахме че подобен проблем имат и в град Земен?

В Община Трън река Ерма вече се оттича. Както знаете, там бе залята помпената станция на града и хората останаха без вода. Към момента водата се е оттекла и помпите вече са пуснати.

В Земен също помпената станция е залята. Там е направено презахващане и тази част на града, която се захранва с помпите е презакачена към водопровода. Има такава възможност. Очаква се до утре помпите да заработят ако всичко е наред.

– Какво е положението в другите две критични точки – град Батановци и село Яджиловци?

И там също е намаляло количествното вода на реките, които заляха град Батановци. В село Ярджиловци продължава да се изгражда дигата. В Батановци реката вече е в коритото си и ситуацията при залятите къщи е значително по-добра.

– Какво става с нивото на водата в язовир Студена – колко е то в момента Има ли опасност язовира да прелее?

Язовир „Студена“ продължава да се изпуска превантивно със 7 кубика в секунда. В момента приходът и разходът на вода в него са почти еднакви.  По последни данни има 24 млн. кубика вода в язовира.

– Какво е състоянието на останалите язовири в Пернишко? Наблюдават ли се, тъй като хора се опасяват да не прелеят? Кои са под особено наблюдение?

С останалите язовири в пернишко всичко е наред, състоянието им е добро. Няма опасност от преливане, хората да са спокойни.

– А какво е положението с язовира в Земен, който малко преди обилните дъждове бе пропукан от свлачище и се наложи укрепване?

На язовирът в Земен екипите на пожарна безопасност приключиха укрепителните дейности. Нивото на язовира бе свалено до минимум и беше оставен главния изпускателен кран отворен. Имам уверението на кмета на Земен, че всичко е наред и проливните дъждове не са довели до втора опасност. Той е ходил на място.

– Как могат  хората, пострадали от бедствието да получават помощи за щетите, които са претърпели? Какво трябва да направят?

-Хората от пострадалите райони вече могат да подават заявления към Регионалната дирекция социално подпомагане в Перник. Има готовност техните молби да бъдат разгледани и те да получат еднократна помощ от 375лв.
Отделно общините могат да кандидатстват за покриване на щети в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. С копие до Областна администрация молбите ще бъдат разгледани от комисия и ще бъдат издадени становища за отпускане на средства.

– Каква е пътната обстановка в момента в Пернишко?

Пътищата са проходими. Но тук е момента да призова хората да бъдат много внимателни. Тази вечер се очаква температурата да падне и пътищата да се заледят. Машините излизат да работят, но все още има хлъзгави участъци и ако пътувате, моля карайте с повишено внимание.
Обръщам и специално внимание на външната магистрала на град Перник в района, където извира вода. Дебитът е нараснал и водата не може да се оттече. Създадена е временна организация на движението в изпреварващата лента на това място. Пак, казвам, бъдете внимателни!

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply