ЛЮБОПИТНО: Виното и гроздето помагат при редица болести

Методите за лечение на различни болести стават все повече. Ако сте любители на виното, задължително трябва да се запознаете с ампелотерапията – метод за лечение с грозде и неговите производни – вино, гроздов сок. Всъщност гроздето е много богато на глюкоза, която се усвоява напълно от тялото и подобрява състава на кръвта. Гроздовият сок помага и на кръвообращението.

Скорошно международно изследване установи, че червеното вино предпазва от болести като алцхаймер и паркинсон. Специалисти от Испания, САЩ и Великобритания са направили изследване, според което редовната консумация на популярната напитка намалява риска от възникване на невродегенеративни заболявания, пише сп. „Frontiers In Nutrition“.

Според учените червеното вино съдържа компоненти, които, преминавайки през червата, образуват специални киселини, предпазващи невроните от вредни вещества. По този начин въпросните компоненти помагат да се предотврати увреждането на клетките, пряко свързано с развитието на невродегенеративни заболявания.

Дегенеративни неврологични заболявания като болест на паркинсон, болест на алцхаймер и деменция все още не са напълно разгадани. Предполага се, че основна причина за развитието им е образуване на „плаки” в мозъка. Няколко изследвания са показали, че ресвератролът в гроздето предотвратява натрупването на подобен вид плаки в мозъка при животни и по този начин осигурява известна защита срещу тези заболявания или поне забавя развитието им.

Ресвератролът в червеното вино има същата таргетна мишена наречена PPAR gamma, както и антидиабетният препарат розиглитазон. Тези таргетни мишени в мастните клетки стимулират усвояването на глюкозата и по този начин се увеличава чувствителността на инсулина и се намаляват нивата на глюкозата след хранене.

Лечението с вино е изключително успешно и при заболявания на дихателните пътища – астма, пневмония и бронхит, анемия, сърдечни болести. Гроздето успокоява нервите и повишава имунитета. Гроздовите зърна съдържат органически киселини, калций, калий и витамини от групата B, C, провитамин А. В гроздето има 2,5 пъти повече желязо, отколкото в ябълките, както и биотин, който е полезен за кожата.

Приемането на грозде с лечебна цел може да нормализира кръвното налягане и да подобри работата на сърцето, да подобри съня. Бялото грозде пък е полезно при нарушения свързани с обмяната на мазнини.

Ароматните сортове мускат и изабела са препоръчителни при хроничен бронхит. Гроздето може да облекчи кашлицата има и отхрачващо действие.

Защо да се доверите на виното?

Сравнено с другите алкохолни напитки виното е много по-добър вариант, заради ниското съдържание на калории и изобилие от витамини, минерали и други полезни вещества. Доказано е, че консумирането на 150 гр. червено вино понижава холестерола и намалява риска от образуването на тромби. Фитоестрогените в божествената напитка пък съхраняват младежкия вид на кожата. Ампелотерапията се препоръчва дори при проблеми с наднормено тегло и стрес, както и за подобряване на състоянието на кожата.

Разбира се и това лечение има своите противопоказания – не бива да се прилага при хипертония, язва на стомаха, както и проблеми с черния дроб и бъбреците.

Като лекарство, виното може да се прилага и външно в комбинация с мед например или при масажи.

Червеното вино (и натуралният гроздов сок)втвърдява емайла на зъбите и така предотвратява кариес. Полифенолите в уханната течност също така могат да предотвратят и заболявания на венците, а дори и да подпомогнат лечението им.

Коментари

коментара