COVID-19: Бедствено положение в Хърватия заради земетресенията

Във връзка с последиците от земетресението, което се случи на 29 декември в няколко региона на страната, хърватското правителство обяви бедствено положение. Това съобщи днес на правителствено заседание премиерът Андрей Пленкович, предадоха БГНЕС и БНТ.

„Днес взехме решение не само да обявим режима на катастрофа в районите на Сисак, частично в Загребския и Карловацкия окръзи, но и въз основа на вече съществуващия щаб на гражданската защита да образуваме отделен щаб за преодоляване последствията от бедствието, оглавяван от вицепремиера Томо Медвед“, каза Пленкович.

Според премиера новата централа ще включва представители на всички министерства, а министърът на държавната собственост Дарко Хорват и вицепремиерът Борис Милошевич са назначени за заместник-председатели.

Режимът на катастрофа предвижда координирано стартиране на работа за преодоляване на последиците от природен или причинен от човека катаклизъм на всички служби, включени в системата на гражданската защита, както и на съответните министерства и държавни ведомства.

Земетресение с магнитуд 6,3 удари Хърватия на 29 декември. Епицентърът е бил разположен на 46 км югоизточно от Загреб на дълбочина 5 км. Убити са седем души.

Земетресенията в Хърватия не спират от сутринта на 28 декември. Оттогава са регистрирани над 70 труса, които се усещат и в Италия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и югоизточните райони на Австрия.

Рано днес сутринта ново силно земетресение разлюля Централна Хърватия в 7.49 ч. (местно време).

По данни на хърватската служба по сеизмология, трусът е бил с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер, а епицентърът е близо до Петриня, най-сериозно пострадалият при силния трус на 29 декември хърватски град.

Трусът е усетен силно в Загреб и околностите.

Коментари

коментара