Монтираха камери при храм-кладенеца в село Гърло със средства от пернишки депутат

Камери за денонощно видеонаблюдение бяха монтирани около Мегалитния храм-кладенец в село Гърло. Системата за видеонаблюдение е дарена от народния представител от ПГ на „БСП за България“ инж. Любомир Бонев със съдействието на доставчик на интернет от Перник.

Камерите са поставени така, че да покриват периметъра около паметника на културата и се наблюдават от Община Брезник. След неколкократни въпроси на Любомир Бонев от парламентарната трибуна бе осигурено финансиране за изграждане на път до храм-кладенеца, а борбата за изграждане на покрив над уникалното за Югоизточна Европа съоръжение продължава.

„Храм-кладенецът в Гърло е богатство, което за съжаление е забравено и занемарено от години. Иманярите са нанесли щети и са оставили своите белези по други сгради от комплекса, заради дългите години бездействие. Затова поставянето на видеонаблюдение е от голяма важност за бъдещото развитие и облагородяване на пространството“, заяви Любомир Бонев.

Той допълни, че трябва да съхраняваме миналото и културното си наследство, защото то е не просто богатството на региона, но и отправна точка за развитието на туризма в Пернишка област.

„Храм-кладенецът е знаков обект без аналог в България и част от богатата древна история на нашия край, която трябва да познаваме и пазим“, каза още народният представител.

Коментари

коментара