21 години пернишката фондация „П.У.Л.С.“ помага на хора, преживели насилие

На 7 юли Фондация „П.У.Л.С.“ отбелязва 21 години от създаването си

Вече 21 години екипът на Фондация „П.У.Л.С.” предоставя директна помощ и подкрепа на хора, пострадали от насилие. През целия период от началото до днешна дата психолози, социални работници, адвокати, педагози и доброволци работят в посока превенция и рехабилитация на хора, пострадали от насилие и трафик. 

Първият проект, с който стартира организацията, е от 1999 г. когато три дами (Татяна Арсова, Екатерина Велева и Яна Кацарова), специалисти в областта на психологията, инвестират цялата си творческа енергия и създават Програма за рехабилитация и овластяване на жени, пострадали от насилие. 

Младежки клуб „Да бъдем приятели” стартира своята дейност една година след основаването на Фондация “П.У.Л.С.”. От този момент доброволци и професионалисти вървят ръка за ръка в борбата с насилието. Мисията, която обединява младежи от различни поколения, е възможността да помагат на своите връстници да изграждат хармонични отношения с околните, изпълнени с равнопоставеност, разбирателство и толерантност. Над 700 младежи и девойки са били част от клуба пред последните 20 години.

Фондация „П.У.Л.С.” разработва и прилага методики за обучение на деца в различни възрасти – детска градина, училище, родители и бъдещи родители, специалисти. 

През 2008 г.  органзиацията разкри Кризисен център за работа със спешни случаи и настаняване на клиенти след преживяно насилие. От края на 2019 г. екипът на организацията администрира и Кризисен център за деца, пострадали от трафик.

През последните две години Фондация „П.У.Л.С.“разшири обхвата на своите услуги със създаването на мобилни кабинети в градовете Брезник и Кърджали, към които регулярно се обръщат за помощ хора, пострадали от насилие.

От началото на месец март 2020 г. екипът на организацията подкрепя активно семейства, изпаднали в безизходица, вследствие на извънредната епидемична обстановка в страната. Подкрепата се състои в предоставяне на на хранителни продукти, почистващи и дезинфекциращи препарати и други неща от първа необходимост, дарени от водещи компании, общественици и организации. 

Екипът на организацията продължи да оказва денонощна подкрепа на пострадалите от насилие. Над 260 човека потърсиха помощ през месеците на извънредно положение.

През изминалите години Фондация „П.У.Л.С.” участва в обединяването на усилията на десет други организации в Алианс за защита срещу насилие, основано на пола. Организацията е член на Национална Мрежа за Децата (НМД), а от 2015 г. и Регионален координатор за Югозападна България. Фондация „П.У.Л.С.” влиза и в състава на Консултативен съвет за младежка политика (КСМП), който е обществен консултативен орган към Кмета на Община Перник и работи по въпросите на местната младежка политика. 

През всичките 21 години екип от специалисти неуморно развива услугите и програмите за хората, както от града, така постепенно и в цялата страна. Към днешна дата Фондация „П.У.Л.С.“ е натрупала опит в администрирането и партньорството в редица международни проекти с партньори от различни страни- Великобритания, Германия, Сърбия, Испания, Португалия, Кипър, Гърция, Исландия, Румъния, Словакия и др. 

Годишно към програмите на организацията се обръщат около 1000 човека на различна възраст и с различна потребност. Някои от клиентите са от дълги години, преминавайки през различни етапи от живота си и възползвайки се от различни услуги. 

Насилието във всичките му проявления е недопустимо накърняване на човешките права и достойнство. Екипът на Фондация „П.У.Л.С.“ ще продължава и в бъдеще да развива своите програми и услуги, както чрез оказване на директна подкрепа на пострадали, така и чрез осъществяване на превенция с цел на елиминиране на насилието. 

Коментари

коментара