Пернишките седмокласници в топ 10 по български език на страната, по математика – сред най-слабите

Област Перник е сред първите десет в страната според резултатите по български език и литература от националното външно оценяване след 7 клас. По математика обаче седмокласниците от региона имат среден успех, по-нисък от този за страната.

<di

„Повече от 10 региона в страната са с почти еднакви резултати и определеят общо по-ниския резултат по математика. Необходимо е да положим повече усилия в подготовката по математика за следващата година“,

каза шефката РУО в Перник Ваня Коконова пред ТВ Кракра.

Според нея необходимо е да се направи анализ на грешките, които са допуснали учениците при решаване на тестовите задачи и да се положи повече усилия в коригирането им.

71 от седмокласниците в региона имат резултати по български език под 16 точки, което се приравнява на слаба оценка. По математика същият нисък резултат имат 212 ученици. 9 деца от областта са постигнали резултат над 90 от 100 възможни точки на тестовете по български. А по математика отличниците са 6.

По думите на Коконова традиционни с много високи постижения са учениците от Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“ и ОУ „Иван Рилски“. От таме и единственият ученик , който има 100 точки по математика.  Сред училищата с висок резултат е и СУРИЧЕ „Петър Берон“, 10-то ОУ „Алеко Константинов“, 11-то ОУ „Елин Пелин“ и 16-то ОУ.

До 13-ти юли предстоят да излязат списъците с класиранията за кандидатстване след 7-ми клас. Ако ученикът е класиран при първо желание, задължително трябва да отиде да се запише, тъй като мястото му не се пази при второ и трето класиране, каза още шефката на РУО. Ако не е доволен от класирането си, ученикът може да подаде заявление да се класира за втори етап. В най-лошия случай той да остане на първоначалното си класиране или да отида на п0-желаната позиция. Ако ученикът не е класиран никъде на първи етап, то той автоматично участва в следващите етапи и не е необходимо да прави нищо.

Коментари

коментара