МНЕНИЕ за бъдещето на терена ПЕКТИН: Как искаме да се развива Перник?

Както вече е ясно, големият индустриален завод за Пектин в Перник, намиращ се в началото на кв. Църква, вече е в миналото. Останките от сградата дълги години стояха и се рушаха, докато не дойде момента те да бъдат съборени. Наскоро се заговори и за нови възможности за терена. Гръцки инвеститори проявиха интерес да построят модерни жилища там. Въпросът влезе и в общинския съвет на Перник. Точката бе приета, като единственият, който се съпротиви на това беше кметът на кв. Църква Радослав Динев.

По повод бъдещето на терена „Пектин“ до ZaPernik.com бе изпратено мнението на перничанин, който пожела да бъде анонимен. Според него по-разумно би било Перник да се развива не в посока повече живущи и засилен трафик, а в посока индустриализация, която да укрепва икономиката на града.

Публикуваме думите на анонимния гражданин без редакторска намеса:

„Между 15 000 и 20 000 перничани пътуват към София ежедневно. Задължение и отговорност на общинската администрация и общински съвет е да търсят решение, с което да създадат условия за намаляването на трафика между двата града. Едно от решенията е създаването на условия за развитие на бизнес, който да води до локална заетост. Да се инвестира в поддръжка на съществуващите индустриални паркове и да се запазва статута на промишлени зони, като тази на бившия завод Пектин.

Основната целева група купувачи на имоти в Перник, са именно хора, за които цените в София са твърде високи и търсят алтернатива на добра цена, за да пътуват до столицата. Поради такъв тип търсене, вече започнаха да се оформят нови квартали. Това на свой ред не допринася по никакъв начин за облекчаване на трафика Перник-София, дори напротив!

Промишлена зона Пектин има много предимства, които трябва да бъдат посочени на собствениците. Най-голямото от тях е местоположението.

Промишлената зона е разположена на кръстопът между две международни пътни артерии. Това трябва да се посочва като основно предимство, както и изградената инфраструктура, път, канализация, газификация и водоснабдяване.
Именно заради това, считаме че смяната на статута на промишлена зона Пектин е не добре обмислено решение.

За всичко това са необходими воля, диалог и цялостна представа как искаме да изглежда нашият град.

Дали да представлява търговски комплекс, ограден от жилищни сгради и единствената перспектива на хората да бъде ежедневното пътуване до столицата или пък да видим Перник като самостоятелен и силен икономически район.“

Коментари

коментара