Цецка Цачева: Защитата на сигурността не противоречи на правата и свободите

Цецка Цачева: Защитата на сигурността не противоречи на правата и свободите

Защитата на сигурността не противоречи на правата, свободите и демокрацията. Без защита на обществото и установения ред не може да има нито социална, нито икономическа сигурност. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева по време на конференцията на председателите на комисиите по външна политика на парламентите на държавите-членки на Съвета на Европа на тема „Демократична сигурност, основана на европейското единство и сътрудничество”, предаде репортер на Фокус. 

„Нашите страни днес се сблъскват с предизвикателства, които само до преди няколко години изглеждаха немислими. Решенията на проблемите могат да бъдат постигнати само с общи действия. България пое председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 2015, като предложихме за девиз „Съединението прави силата”. Съвсем навреме. Нарушението на международното право, на което бяхме свидетели през 2014 година и предизвика огромната вълна от мигранти към Европа, особено през зимния сезон, направи ситуацията драматична”, посочи Цецка Цачева.

По думите ѝ, тези предизвикателства няма да бъдат никак леки. „Ето защо разчитаме на Съвета на Европа не само като на първата паневропейска структура, но и като уникален форум за диалог между страните-членки на ЕС, но и на тези, които не членуват в него”, коментира още тя. Конференцията се осъществява в рамките българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, което ще продължи до месец май 2016 година.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply