В Перник отбелязват рождението на Левски с ИСТИНСКАТА му дата на раждане

Град Перник ще отбележи за първи път истинската рождена дата на Апостола на свободата Васил Левски. ZaPernik.com разбра, че на венците, които ще се поднесат на паметника на Апостола в Перник ще бъде написана истинската му рождена година.

Малко хора знаят, че всъщност Васил Иванов Кунчев е роден през 1940 година, а не установената 1937 година. Левски е бил обесен на христова възраст, ненавършил 33 години.

Все още обаче историците мълчат за истината.

Един от тях обаче категорично заявява, че ние отбелязваме 183, а не 186 г. от рождението на Апостола.

Това е известният търновски историк проф. Пламен Павлов.

Тези с гръмките речи да знаят – уважението към Апостола минава през уважението към истината„, казва професора.

Категорично настоявам, че утре ние отбелязваме 183, а не 186 г. от рождението на Апостола. Това заяви пред „24 часа“ известният търновски историк проф. Пламен Павлов.

Председателят на УС на Фондация „Васил Левски“ апелира да бъде изправена явната грешка в биографията на най-светлата личност в българската история.

Проф.Павлов припомни, че преди 2 г. д-р Григор Бойков и проф. Пламен Митев категорично показали, че той е роден през 1840 г. „Аз не мога да си обясня този инат от страна на обществени фигури и държавни институции да се повтаря нещо, което е дълбоко невярно. Някой може да сметне, че това е дребнав въпрос, но чрез такива дребни въпроси най-накрая се стига до големите лъжи и неясноти във всичко„, посочи той.

Според известния историк това с нищо не променя неговите заслуги към България. „Нещо повече – погледнато малко ирационално прозрението на Вазов е още по-вярно – той си отива от тоя грешен свят на Христова възраст – на ненавършени 33 г.“, казва проф.Павлов.

Дават се аргументи как трябвало да се сменят две цифри на паметниците, ако трябва ще се сменят! Най-важното нещо е истината. Той самият като монах, като революционер, като един изключително честен човек, отдал целия си живот в името на България и на другите, е държал изключително много на честността“, допълни проф.Павлов.

Тази грешка идвала от факта, че нямало известни запазени документи, тъй като църковни книги и други писмени сведения в Карлово не са оцелели.

„През 1895 г., 50 г. след рождението му, се събира един семеен съвет и двама – трима, които помнят Левски като дете, решават, че той е роден на 6/18 юли 1837 г. От досманските данъчните регистри, открити от д-р Григор Боков и анализирани от него и от колегата Пламен Митев се вижда, че през 1844 г. Иван Кунчев има двама синове – Васил на 4 г. и Христо на 2 месеца. Това е аналогът на нашата Национална агенция за приходите, най-точната служба в Османската империя. Панайот Хитов, негов командир, Левски е знаменосец в четата му, казва, че е на 28 г. през 1867 г. Именно в Търново Левски казва на Али бей, че е на 32 г, което прави същото.

Така че отбелязваме 183 г., а не 186 г. от рождението му и аз апелирам към медиите, към държавните фигури и към тези, които изнасят гръмки речи, да уважават истината.

Уважението към Левски минава през уважението към истината“, завърши Пламен Павлов.