Шефът на ВиК се отчете и каза какво ще се случва през тази година в Перник

През 2020 г. беше извършена реконструкция на водопроводната мрежа на град Перник, в следствие на което разходът на питейна вода се намали от 710 на 520 л/сек, отчита ръководството на ВиК.

Общината беше изправена през безпрецедентна водна криза и режим на водоподаването. С намесата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, в спешни срокове, беше изградена аварийна връзка със София, с което режимът беше облекчен.

Благодарение на успешното управление на дружеството и огромната инвестиция в мрежата на Перник, в язовира днес има количество, достатъчно да осигури вода за потребителите за повече от година, дори в този период да има нулев приток. Тези резултати отчита управителят на ВиК – Перник инж. Борислав Иванов.

На 17 януари се навърши една година, откакто той пое управлението на дружеството. През 2020 г. ВиК – Перник извърши подмяна на части от водопроводната мрежа на няколко населени места, като общата дължина на подменените участъци е над 6 км. Осъществени са монтажи на три регулатора на налягане – два в кв. „Църква“ и един в с. Рударци, като благодарение на това авариите са намалели многократно. В момента се финализира реконструкцията на старата пречиствателна станция за питейни води на гр. Перник.

През 2021 г. предстоят няколко големи проекта, които ще решат много проблеми с водоснабдяването в област Перник:

– Ще стартират строително – ремонтните дейности по проект „Изграждане на ВиК
инфраструктура на обособената територия обслужвана от ВиК – Перник ;

– Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в град Брезник – втори етап;

– Ремонт и реконструкция на довеждащ водопровод за селата – Жедна и Негованци;

– Ремонт на водопроводната мрежа на гр. Трън и изграждане на каптаж в село Лева река;

– Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в град Земен – първи етап;

– Реконструкция на довеждащи водопровод от помпена станция “Опалово” до град Радомир;

– Разработване на проект за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа на гр. Радомир

– Обследване на част от водопроводната мрежа на гр. Перник с цел оптимизация на работата и намаляване на загубите на вода;

– ВиК- Перник ще кандидатства по програма за оптимизиране на управлението и намаляване на загубите на вода за гр. Радомир, като целта на проекта е загубите на вода да се намалят с повече от 20%.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply