Министерството на околната среда и водите било предупредило за водното бедствие, което заля и Пернишко

Министерството на околната среда и водите е предупредило за наводненията, вкл. са изпратени предупреждения до Гърция и Турция за покачването на нивото на Марица, Арда и Струма.

Това става ясно от отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров на въпрос на депутата Ахмед Ахмедов от ДПС. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Депутатът пита ведомството какво е направило за по-добрата координация между МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по време на бедствието, засегнало на практика цялата страна след 10 януари. Няколко общини обявиха бедствено положение, на места имаше и евакуирани хора, както и свлачища.

Ахмедов подчертава в обосновката на въпроса си, че екоминистерството има отговорности за превенцията на наводнения. В отговора си Димитров обаче на практика прехвърля отговорността към МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На 7 януари Министерството на околната среда и водите е предупредило МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и областните управители за очаквани значителни валежи в Западна България на 9 и 10 януари и за опасно покачване на реките във водосбора на р. Огоста, в средните и долните части от водосбора на р. Искър (северно от София), във водосбора на р. Янтра и на р. Струма – основната река, както и малките и притоци след Перник, Дупница, Сандански, вижда се от публикувания отговор.

На 8 януари от ведомството е отправено предупреждение за водосборите на р. Луда Камчия и р. Двойница (обл. Бургас), средната част на р. Места и долната част на водосбора на р. Тунджа.

Емил Димитров припомня, че на 12 януари по заповед на премиера беше създаден национален щаб, в който влизат представители на 7 министерства, вкл. на околната среда, на земеделието заради наводнените ниви, на регионалното развитие, на вътрешните работи, Националния институт по метеорология и хидрология и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите на Димитров задължение на щаба е да създаде организация за контрол на бедствието./investor.bg

Коментари

коментара