Ето какво ще се случи с Двореца на културата в Перник

Снимка: zapernik.com

Близо два милиона лева са подсигурени за ремонта и реставрацията на емблематичната за Перник сграда Дворец на културата. Сградата от години не е ремонтирана, части от нея се рушат, падат гипсови орнаменти, покривът тече. Електрическата инсталация също е стара, а преди години късо съединение предизвика голям пожар, в който бе изпепелен част от покрива и театралната сцена. 

Община Перник вече разполага с проект, който включва цялостна реконструкция и основен ремонт и топлоизолация на Двореца на перничани. ZaPernik.com разбра, че към момента се подготвя проектното предложение и всички придружаващи документи. След това ще бъде назначена оценителна комисия, която ще разгледа предложението. Документите за кандидатстване към Финансовия инструмент също са подадени.

Проектът ще бъде финансиран чрез комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ (БФП) и Финансов инструмент (ФИ) – ниско лихвен заем. Чрез БФП Община Перник разполага със 795 896,72 лева, а от Финансовия инструмент ще бъдат осигурени до 1 500 000 лв., съобщиха за ZaPernik.com от общинската администрация.

Проектът „Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр. Перник“ предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност и извършване на ремонт на емблематичната сграда, като не се променя облика на фасадата и архитектурните елементи по нея. Чрез ремонтът ще бъдат постигнати нормите за топлинен комфорт, целогодишно използване на всички помещения в сградата и осигуряване на достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Ще бъдат изпълнени всички мерки, предписани като задължителни в обследването за енергийна ефективност и доклада за обследване на техническите характеристики на сградата така.

Осигуряването на подходяща рентабилна инфраструктура, отговаряща на потребностите на своите ползватели и на съвременна нормативна уредба ще допринесе за подобряване условията за достъп до културен живот и ще подпомогне за развитието на Дворец на културата като водещ културен институт и естествен център на богата и разнообразна дейност, наследник и продължител на значителни културни традиции.

Ще бъдат изпълнени всички мерки, предписани като задължителни в обследването за енергийна ефективност и доклада за обследване на техническите характеристики на сградата така, че от енергиен клас „D“ да бъде постигнат клас на енергопотребление „B“.

Ще бъдат подменени врати и прозорци с дървена рамка със стъклопакет, топлинно ще се изолира покрива, ще се реставрират специфични архитектурни елементи. Ще се осигури достъпна среда за лица с увреждания, ще се ремонтират електо и ВиК иснсталациите.

Предвижда се и изграждане на енергийно ефективни вентилационни системи – в библиотека, читалня, канцелария, книгохранилища; високоефективна вентилационна система в заседателната зала. Включено е основно обновяване на отоплителната инсталация, която да съответства на новите топлинни товари след като бъдат изпълнени мерките за Енергоспестяване, както и много други дейности.

Предвиденото оборудване включва основно техника, свързана с осигуряване на електроакустика, озвучаване, художествено осветление.

 

Коментари

коментара