Сурва попиля тишината на Covid-а

Казват, че обичаят Сурва не се е отменял и по време на чума. Не се отмени и сега – по време на пандемия от ковид. Пернишките села лумнаха в огньове, подпалени от шумни и весели сурвакари. И тази година, напук на злото, като че ли самите участници в сурвакарските игри дадоха максимума от себе си и накараха присъстващите да настръхнат. 

Това се случи в пернишкото село Ярджиловци, което само допреди дни пострада от тежко наводнение. Селото е прочуто с едни от най-заклетите сурвакари в пернишко. Във въздуха се усещаше как всички тези хора нещастието ги сплоти и като, че ли тази година празнуваха истински със сърцата си заветния обичай.

По традиция трите махали на селото – Кръстина, Дамянова и Божилова – се събраха на централния площад, където предварително бяха приготвени съчките за огъня.

Заради противоепидемичните мерки той бе ограден с ленти, а стюърди със сигнални жилетки следяха за реда и дисциплината на присъстващите. А те никак не бяха малко. На едно от дърветата бе окачена голяма дървена табела с надпис „Спазвайте противоепидемичните мерки“.

До площада имаше една единствена сергия, която предлагаше скара и напитки и въпреки, че имаше и пейки, ярджиловчани стояха на дистанция един от друг по групи с чаши в ръце.  От съседната къща мощна колона озвучаваше площада с български народни песни.

Първи и нетърпеливи се събраха сурвакарите от Дамянова махала, които подгряваха с вино и ракия. Тупанджиите не спираха да задават ритъма и да подканят сурвакарите да лумкат със звънци, настроението беше приповдигнато и зареждащо.

Не след дълго към групата се присъединиха и сурвакарите от Кръстина махала, които поддеха ритъма на Сурва.  А „божиляците“ от Божиловата махала, както винаги закъсняха, но в момента, в който се зададоха  от улицата с факли в ръце, всички тръгнаха като по сигнал към средата, където щеше да пламне сурвакарския огън.

Трите групи се събраха и попиляха тишината. Не спираха. Докато едната група почиваше, другите две лумкаха, спряха ли – започваха другите. А огнената пирамида гореше между тях.

Но това е само началото. Ярджировчани се заканиха, че и утре ще излязат, на самия празник за благоденствие на селото – 14 януари.

Честита Сурва!

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НА ZAPERNIK.COM

Коментари

коментара