ЛЮБОПИТНО: Циничните хора по-често страдат от сърдечни проблеми

Учени от медицинския колеж „Бейлър“ в Тексас установиха, че циниците по-често страдат от болести на сърцето, в сравнение с останалите хора, пише сайтът Стъдифайндс, цитиран от Дарик.

Според проучване на екипа на д-р Александра Тайра лицата, които са по-цинични и по-враждебни към околните, по-трудно понасят стреса, което ги прави лесни жертви на сърдечносъдовите болести – водещата причина за смъртност в света.

„Циничната враждебност води до отрицателни нагласи при този тип хора“, изтъква д-р Тайра. „Те са подозрителни към всичко и имат унизително отношение към останалите. Тези психологически нагласи предизвикват стрес в краткосрочен план и опасност за здравето в дългосрочен“, допълва тя.

Изследователите определят хроничния гняв като емоционална враждебност, докато словесната и физическата агресия спадат към поведенческите особености. Проявата на цинизъм може да се състои в това например да не съблюдаваш социалното дистанциране или да възприемеш президентските избори като фалшифицирани.

Повишената враждебност води до психологическо пренатоварване и до стрес, увреждащ в дългосрочен план сърдечносъдовата система.

В рамките на проучването били изследвани 196 души, подложени на два лабораторни експеримента.

Сеансите включвали стрес тестове с продължителност 15 и 20 минути всеки. Участниците попълнили и стандартна психологическа скала, в която трябвало да определят личността и темперамента си. Изследователите се съсредоточили върху тяхната степен на враждебност, разкриваща тенденцията им към цинизъм и хронична омраза. След това били проследени показателите на сърдечносъдовата им система в краткосрочен и дългосрочен план.

Коментари

коментара