Сдруженията на заведенията осъдиха строго кмета на Перник и му поискаха оставката

Сдружението на заведенията в България осъди остро решението на кмета на Перник  Станислав Владимиров да затвори нощните заведения. Според тях това не е справедливо и няма да доведе до никакъв ефект и че ако ще се затваря нещо, то трябва да се затворят и още много места, на които има струпване на хора и реална опасност от ковид -19.

Ето пълното становище на Съюза:

СЗБ и БАЗ: Остро осъждаме едноличното решение от кмета на Перник за затваряне на нощните заведения, независимо че те взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти и т.н., търпят огромни ограничения и загуби, за да могат изобщо да работят, за да запазят работните места на своите служители и да спасят своите инвестиции.
Изключително остро осъждаме манипулативното сатанизиране на заведенията и използването на съдбите на хилядите им служители за тяснопартийни цели и политически интриги.
Изключително остро осъждаме дискриминацията срещу младите хора, които работят в заведенията и отнемането им на конституционното право на труд.
Ако наистина има необходимост от затваряне на бизнеса, за да бъде запазено здравето, то тогава следва да се затвори всеки един бизнес, всички обществени сгради, транспорт, заводи, цехове, офиси, с други думи – всяко място, на което може да бъде разпространен вирус!
Всички сме граждани на тази страна и всички имаме равни права!
Ето няколко доказателства, че затварянето на заведенията не носи никакъв здравен ефект:
Във възрастовата група 20-29г, които са основните потребители на нощните заведения, заболеваемостта в България е 11% от общата и най-малката от всички възрастови групи в активна възраст. Няма нито едно огнище на С-19 в нощно заведение, докато такива има в много цехове, офиси и т.н. Но тези бизнеси никога не са били затваряни, за разлика от заведенията. В Испания затвориха заведенията преди 2 месеца, но няма намаляване на заболяваемостта, а има увеличение и пикове в последните дни. В Швеция никога не затвориха заведенията, но имат по-малка заболеваемост от Италия, Франция, Испания, които затвориха за дълго заведенията.
Затова остро осъждаме използването на заведенията за изкупителна жертва, за имитация на мерки, за предизборни борби, за политически интриги, както и отказваме да приемем дискриминацията спрямо младите хора, които работят в заведенията, защото конституцията на Република България им гарантира правото на труд, също толкова, колкото имат право на труд и всички останали български граждани!
Заявяваме готовност да защитаваме тези млади хора, които работят в заведенията, както и фирмите, инвестирали в тях с всички позволени от закона средства, включително колективни искове към община Перник, искове за дискриминация лично към издалите подобна противоконституционна заповед, искове за нанесени щети и пропуснати ползи от фирмите, потърпевши от тази заповед.
Настояваме за незабавната отмяна, както
и незабавна оставка на кмета на Перник и ще искаме оставката нa всеки кмет, който издава подобни, дискриминационни, противоконституционни и несъгласувани с потърпевшите заповеди !
Ние не сме епедимиолози, затова не знаем дали има нужда да се затварят бизнеси, но ако има такава здравна необходимост, то или се затваря всичко или нищо!
Веднъж изтърпяхме дискриминацията, втори път няма да търпим!
Повтаряме, че единственото приемливо за нас решение е:
забрана да работят всички
заводи, цехове, предприятия, обществени сгради, училища, университети, обществен транспорт и търговски обекти,
с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 10 дни (колкото се счита, че е инкубационният период на вируса).
Смятаме, че мерките в момента са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви!
Ако се налага затваряне, то се налага или за всички или за никого !

Коментари

коментара