43-годишен шофьор на Ауди застава пред пернишкия съд заради неправилно изпреварване, превишена скорост, причиняване на катастрофа и съответно смърт

43-годишен шофьор на Ауди застава пред пернишкия съд заради неправилно изпреварване, превишена скорост, причиняване на катастрофа и съответно смърт на човек. 

Тежкото ПТП е станало на 1-ви юни миналата година, към 17:00ч. в района на с. Извор, община Радомир, съобщиха от окръжната прокуратура в Перник, която е е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342 от Наказателния кодекс.

Шофьорът М.М. пътувал от Софя към Кюстендил заедно с жена си и дъщеря си. В района на село Извор преди крътовището на главен и второстепенен път имало поставен пътен знак В 24, указващ за забранено изпреварване на МПС, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош. В този участък шофьорът управлявал колата си с превишена скорост от около 76 км/ч, като пред него се движело друго МПС – „Ауди А3“.

Междувременно от второстепенния път, вдясно по посока на движението на обвиняемия М., към кръстовището се приближавал лек автомобил „Хонда“, управляван от шофьорката Д.И. тя пътувала със съпруга си и дъщеря си.

Жената спряла на знака „стоп“ и подала светлинен сигнал за завой наляво. Вместо да изчака автомобилите с предимство, Д.И. направила опит да се включи в кръстовището, като бавно преминала дясната лента на главния път и стигнала до средата на кръстовището. Водачът на „Ауди А3“ възприел тези нейни действия и значително намалил скоростта. Маневрата й обаче не била видяна от обвиняемия М.М. Движейки се с превишена скорост, той неправилно изпреварил автомобила пред него и навлязъл в средната лента за движение, където в същия момент бил автомобилът на жената.

Последвал челен удар, при който „Хонда“-та била отхвърлена назад, а „Ауди Q7“ се отклонило наляво, напуснало платното за движение и навлязло в крайпътен имот.

Вследствие реализираното пътнотранспортно произшествие жената зад волана Д. получила тежки увреждания – съчетана черепно-мозъчна и гръдно-белодробна травма. Пристигналият на място лекарски екип само констатирал смъртта й. На пътниците в колата й били причинени средни телесни повреди.

Предстои делото да продължи в съда.

Коментари

коментара