Масови проверки за нерегламентирани сметища и непочистени реки в пернишко, глобяват кметове

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник извършва масови проверки по селата и глобява кметове за нерегламентирани сметища. Инспекторите следят и за почистени речни корита. Целта им е превенция от наводнения през пролетния сезон. 

Според РИОСВ подсигуряването на достатъчен брой контейнери и организацията по сметоизвозването е отговорност на кметовете и хората трябва да имат нормално сметосъбиране при почистване на дворовете си в началото на пролетта. В случай на извънредно почистване и струпване на повече отпъдъци, кметовете трябва да определят специални места, където те да могат да бъдат изхвърляни, без да се създават нерегламентирани сметища в районите.

„Досега ние нямаме прецедент кмет да е съставил акт за нарушение свързано със събиране на битовите отпадъци. Ако това не бъде извършено от него, ние санкционираме кмета на Общината„, каза пред тв Кракра шефа на РИОСВ Пламен Ангелов.

От важно значение е обаче и съвестта на самите жители по селата, които да оставят боклука си на регламентираните за това места, за да може да бъде събран.