Брезнишките момчета от възстановката на битката край Брезник: Обичайте България!

Патриотичното чувство и дългът към дедите са провокирали брезничаните Петър Божков и Павлин Теофилов да вземат участие във възстановката на битката край Брезник по време на Сръбско-българската война, която се проведе по-рано днес на Бърдото.

Двамата бяха единствените представители от Брезник, които взеха участие в историческата възстановка, в която се включиха близо 80 човека от страната, предимно членове на национално дружество „Традиция“. На въпрос какво ги е провокирало да вземат участие във възстановката Павлин Теофилов отговори: „То трябва да ти идва отвътре. Все пак те са умрели за България. Най-малкото, което можем да направим е да ги почетем по този начин.“, сподели Павлин. Неговият колега и съгражданин Пепи Божков отговори, че патриотичното чувство и дългът към дедите са ги провокирали за участие във възстановката на битката.

Брезничаните споделиха още, че по време на сражението са се чувствали много ентусиазирани и сякаш са участвали в истинската битка отпреди 133 години. Те смятат да инициират създаването на клуб към национално дружество „Традиция“ в Брезник и отново биха взели участие във възстановка на битка. Пожеланието им, което отправиха към брезничани е да обичат България.

Част от зрителите си направиха снимки за спомен с Павлин Теофилов и Пепи Божков, които бяха пременени в автентични български униформи от времето на Сръбско-българската война. Двамата са служители на минното дружество „Трейс Рисорсиз“, което работи в района на Брезник.

Текст и снимки: Zapadno.com.

Коментари

коментара