Ето ги единствените брезничани, които ще вземат участие във възстановката на Битката край Брезник

Снимка: zapadno.com

Петър Божков и Павлин Теофилов ще са единствените брезничани, които ще участват във възстановката на Битката край Брезник от времето на Сръбско-българската война.

Битката ще бъде пресъздадена от близо 80 човека от различни краища на страната – Копривщица, Нова Загора, Стара Загора, София, Перник. Голяма част от участниците са членове на национално дружество „Традиция“, което с автентични униформи и оръжия отпреди 133 години ще пресъздаде решаващата битка. Историческото събитие ще се проведе за първи път тази неделя, 11 ноември, пише Zapadno.com.

Град Брезник също ще има свои представители в редиците на българските и сръбски войници, които ще се сражават в местността „Чурек“ на Бърдото. Двамата брезничани, които ще участват, са служители на минното дружество „Трейс Рисорсиз“, което работи в района на Брезник.

„Заедно с национално дружество „Традиция“ те за първи път ще пресъздадат ключовите събития от Сръбско-българската война, допринесли за победата на страната ни. Нека уважим историята и изпълним поляната на Бърдото с признателни наследници на смелите защитници на България!“, съобщиха от дружеството на Фейсбук страницата си.

Коментари

коментара