Знаете ли за какво се молят тези жени? Детето им да умре преди тях!

Снимка: Симеон Григоров, Фейсбук

Около 40 майки на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Община Перник. Облечени в черни тениски и с черни балони изстрадалите жени заявиха: „Системата ни убива“. 

По-късно в социалната мрежа една от жените – Ралица Димитрова направи убийствен коментар, който няма да ви остави безразлични. Ето го:

29.06.2018г, 11ч- денят на протеста. Събрахме се не повече от 40 човека. Дали ще променим нещо? Кой знае? Може би не! Но за майките- героини беше важно нашето присъствие! На мен не ми костваше да отделя един час, но за тях един час е много, защото непрестанно трябва да бъдат до децата си, те нямат право на „почивка“. 
Знаете ли за какво се молят тези жени? Детето им да умре преди тях…….. Вие си отговорете защо!
Да имаш здраво дете- няма по- голямо щастие! Да бъдем съпричастни с майките, които нямат това щастие според мен е наше задължение, тъй като не знаем какво ни готви съдбата!
Веднага след протеста отидох в църквата да запаля свещичка за здраве. Станах свидетел на разговор между две възрастни жени. Ставаше въпрос за студеното време навън,а една баба каза:
„Времето, и то гледа от нас!“
Това ме накара да пиша сега! Факт е! Студени сме! Безразлични към болката на другия! А НЕ ЗНАЕМ КАКВО НИ ГОТВИ СЪДБАТА……………..
Снимка: Ралица Димитрова

Припомняме, че майки от Перник излязоха на протест в деня, в който проектозаконът за личната помощ бе внесен в Народното събрание. С лозунги „Системата ги/ни убива“ и черни балони в ръце те изразиха подкрепата си към майките на деца с увреждания, които седмици наред протестират в столицата и в други градове на страната.

В социалната система в момента цари хаос. Ние не искаме пари, искаме добрите практики от Европа да станат факт и у нас„, заяви Радостина Николова, майка на дете с увреждане, предаде БТА.  Протестът се състоя пред сградата на общината, на фона на любими детски песнички.

Снимка: Симеон Григоров, Фейсбук

„Да си майка е мисия, а да си майка на дете с увреждания е специална мисия. Аз се радвам, че обществото започва да се събужда, започва да ни подкрепя и да оценява това, през което ние минаваме„, каза Албена Александрова, също майка на дете с увреждане.

Снимка: Симеон Григоров, Фейсбук

Майките бяха категорични, че протестите няма да спрат. Ще продължим, докато не бъде постигната крайната цел, а тя касае само и единствено животът на децата ни, заявиха те.