За първи път на фестивала Сурва в Брезник: Фотографи и репортери снимат с акредитации

За първи път в историята на маскарадния фестивал „Сурова Брезник“ се въвеждат акредитации за фотографията, снимачните екипи и репортерите, които ще снимат или отразяват събитието.

Причината за новото правило, което се въвежда от тазгодишното издание на фестивала е концентрацията на фотографи, оператори и репортери на площада пред брезнишкото читалище, където сурвакарските групи дефилират и изиграват ритуали и обичаи. На миналогодишното издание десетки фотографи и дори оператори бяха изпълнили пространството около групите и създавах пречки за обикалянето и играта на участниците.

Акредитационни заявление могат да бъдат намерени в библиотеката към народно читалище „Просвещение-1870“, където ще се раздават и баджове за акредитация. Тези, които нямат акредитация за заснемане на фестивала не могат да пристъпват през огражденията, а за спазването на реда ще следят полицаи. Служителите на реда ще връщат всички, които искат да снимат, но нямат акредитация за това. Освен това снимащите фотографи, оператори и снимачни екипи се задължават да предоставят копия от заснетите материали за архив на Община Брезник. Фестивалът ще се проведе на 20 януари (събота) и ще събере над 900 участници от сурвакарски групи от 5 общини. В самия ден на провеждане на фестивала също ще могат да се попълват акредитационни форми.

Източник: Zapadnо.com