Шествековният дъб от трънското село Насалевци в топ 10 на класацията за Европейско дърво на 2017 година

Вековният дъб край църквата в трънското село Насалевци влезе в топ 10 на международния конкурс Европейско дърво на годината. Българският столетник се нареди на престижното 7-мо място със събрани брой гласове 6670.

Дъбът от Насалевци водеше в класацията, като бе стигнал до 4-та позиция. В крайна сметка в края на конкурса той се нареди на 7-мо място от общо 15 дървета от 12 държави в Европа.

Величествен вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата „Рождество Богородично“ в село Насалевци, община Трън. Дървото е защитено и е на възраст над 600 години. Мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.). Църквата „Рождество Богородично“ е построена през 1859 г. Хората всяка година са правели курбан за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

Дъбът Йозеф от Полша стана Европейско дърво на 2017 година с 17597 гласа. Втори го следваше Бримънския дъб от Уелс, Великобритания, а трета се класира Липата от Липка, Чешка република.

Насалевският гигант се изправя в съревнованието срещу 15 дървета от 12 европейски държави. Това са представителите на Белгия, Великобритания (с отделни представители от Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия), Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република.

Повече за конкурса можете да видите ТУК