Пернишкото джипи Веселина Никифорова: Кашлица, висока температура, течащ нос и болки в гърлото са симпомите на вирусните инфекции през есента

Кашлица, висока температура, течащ нос и болки в гърлото са симпомите на вирусните инфекции през есента. Тогава хората прекарват повече време на затворени пространства, каза пред ТВ Кракра д-р Веселина Никифорова.

„Събирането на много деца на едно място води до разпространение на инфекции. Едно дете сутрин може да е добре – да няма температура, сополки, кашлици, а през деня вдига температура, може да се появи повръщане, защото то вече е в контакт с останали деца в детската градина или училище. Дори контролът от медицинската сестра сутрин не може да предвиди и това води до повишена заболяемост“, каза лекторката.

„Няма какво да се лъжем. Този период е свързан с повече инфекции. Ако научим детето си да мие ръцете си преди хранене, да го научим да си познава неговата чашка, виличка и лъжичка се свежда до минимум риска от предаване на инфекции.  Ако приучаваме децата от малки да спазват определена лична хигиена, ще доведе до спадане на заболеваемостта в тази възраст“

„Искам да помоля всички родители, когато децата им имат проблем, да не го водят в детската градина. Когато нашето дете е болно излагаме на риск другите деца“, казва доктор Никифорова.