ИРЕНА СОКОЛОВА ОБЕЩА И ИЗПЪЛНИ: Министерски съвет отпуска средства за укрепителните дейности в квартал Рудничар

Ирена Соколова, сн: Канал3

Добра новина за Перник! Министерски съвет одобри отпускането на средства за укрепителните дейности в квартал Рудничар, съобщиха от министерството. Това стана благодарение на активните действия на областния управител на Перник Ирена Соколова, в каузата й за справяне с проблема с незаконните мини.

По инициатива на Соколова бе свикана среща в Перник, на която бе поставен въпроса за укрепване на квартал Рудничар, който е надупчен като швейцарско сирене от наглите копачи на въглища. Хората в квартала до ден днешен живеят под страх за живота си и очакват във всеки един момент домовете ми да рухнат. Именно за това бяха поискани средства от държавата за започването на укрепителните дейности.

На вчерашното си заседание Министерският съвет прие Постановление за одобрение на допълнителни разходи по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. С постановлението е одобрена и сумата за укрепване на засегнатия от незаконен въгледобив, квартал Рудничар.

Това стана възможно след поетия ангажимент от заместник-министрите на  енергетиката Красимир Първанов и икономиката – Любомир Борисов, по време на работната им среща при областният управител Ирена Соколова. Като членове на Междуведомствената комисия за възстановяване и посмомагане, заедно със секретаря й Людмил Върбанов, те внесоха предложение за целевото финансиране.

По бюджета на Община Перник се осигуряват общо 443 843 лв., от които 256 488 лв. – за изпълнение на проект за техническа ликвидация и преодоляване на последиците от старата и нова минна дейност за застрашените обекти на територията на кв. „Рудничар”, гр. Перник. Останалата сума в размер 187 355 лв. е за пострадали от земетресението през май 2012 г. домакинства, по отменени от административния съд решения на комисията за предоставяне или отказ на възстановителна помощ.

Припомняме, че и друга инициатива на областния управтител на Перник постигна успех: до края на годината се очаква нелегалният добив на въглища да бъде инкриминиран, а нарушителите ги очакват сериозни глоби и затвор. До момента Перник беше разграден двор и всеки си копаеше където си иска без сериозни последствия от това. На тази практика обаче вече се слага край, благодарение на волята на институциите в Перник.

Коментари

коментара