Перник застава зад мащабна енциклопедия за Васил Левски, събирана 50 години

Перник ще подпомогне за издаването на уникална книга-албум, посветена на Апостола на свободата Васил Левски по повод 180-та годишнина от рождението му, която ще се отбележи догодина. По този повод днес в Двореца на културата бе учреден инициативен комитет под патронажа на кмета Вяра Церовска. Автор на книгата е известният български художник Александър Стефанов.

01

„Община Перник ще подпомогне издаването на тази уникална книга. Убедена съм, че много родолюбиви перничани също ще откликнат, за да остане това издание за бъдещите поколения. Мисля, че няма как да не се вълнувам от това, което ще случи през следващата година, защото за всеки един българин е важно да знае кои са първите хора, определели демокрацията като силата, с която може да се развива България ”– каза кметът Вяра Церовска.

02

Авторът- художник Александър Стефанов, е отделил десетки години, за да събере в едно всичко, свързано с Апостола, оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци. Неговият тематичен труд, обхванал 500 страници, отразява присъствието на Левски във всички форми на изкуството, включително в киното, телевизията, филателията, монети и медали с неговия образ.

03

„Левски е моята голяма любов. Подарих му 50 години от моя живот. Ходил съм навсякъде в България, като съм събирал всичко, свързано с него. Имам фотоси на негови паметници, които вече не съществуват”– каза авторът.

„Тази своеобразна енциклопедия е едно благородно дело.Такъв непосилен труд едва ли в близко бъдеще някой друг ще се осмели да направи”- каза историкът проф. Пламен Митев, който показа работен вариант на книгата.

04

Заради обема и уникалната информация, отпечатването на книгата ще струва около 40-45 хил.лв.
„Целта на нашия инициативен комитет е да наберем тези средства и то възможно в по-кратки срокове, за да може това огромно литературно бижу да се реализира, защото то ще има своето достойно място във всяка една библиотека„, сподели зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева.

Банковата сметка, по която ще се набират даренията е: Община Перник IBAN BG CECB 9790 8460 8793 00 вид плащане 44 51 00 BIC CECBBGSF ЦКБ АД Перник

05

Благородната идея подкрепиха всички, които влязоха в новосформирания инициативен комитет, чиито председател стана проф. Пламен Митев – историк. Секретар ще бъде заместник-кметът Севделина Ковачева, а в него влизат още:
Д-р Вяра Церовска, кмет
Проф. Красимир Гигов, лекар
Доц. Соня Пенкова, историк
Доц. Евелина Димитрова, юрист
Валери Спасов, журналист, писател
Антон Арнаудов, юрист
Петър Диков, архитект
Владислав Караилиев, инженер
Георги Георгиев, юрист
Любчо Пенев, икономист
Денислав Захариев, юрист
Юлиан Ангелов, културолог, икономист,
Иван Арнаудов, юрист
Марияна Маринова, журналист
Венцислава Крумова, историк
Ангел Малинов, литератор
Милан Миланов, председател на клуб „Васил Левски“ в Перник

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply