Зимен режим и дедонощни дежурства на фирмите поддържащи пътищата в Перник въведе кметът на града Вяра Церовска. Заради течове на ВиК пръскат сол по опасни улици

Снимка: offnews

Община Перник предприе мерки за предстоящия зимен сезон. Със заповед на кмета д-р Вяра Церовска от тази нощ е въведен зимен режим, който включва денонощно дежурство от фирмите, отговарящи за поддържане  и  снегопочистване  на  ІV-то  класната  пътна мрежа и градската мрежа.

„Въпреки положителните температури през деня – тази нощ термометърът е  показвал  минус 5 градуса. Имало е заледяване по улиците „Протожерица“ и „Софийско шосе“ в Перник , причините затова са били течове на ВиК“, обясни гл. експерт инж. Николай Петров. Заради течове в кв. „Даскалово“ се е образувала и тънка ледена покривка на улица „Димитър Благоев“.

„Сигнализирахме веднага на фирмата, която отговаря за тези участъци, защото те са капан за водачите.  Със специална техника и разпръскване на соли бяха обработени улиците“, коментира инж. Петров и посочи, че са информирали ВиК за авариите, които са изпратили екипи и в момента работят по отстраняването им.

„Опесъчаването по уличната и ІV-то класната пътна мрежа ще се осъществява с пясък, а не със скална маса, която замърсява отводнителните съоръжения  и влошава екологичната обстановка. В градската мрежа и в кварталите борбата срещу зимните заледявания ще се води с разпръскване на  сол , луга и химикали, незамърсяващи околната среда.  Ръководителите  на фирми, отговарящи   за   зимното   поддържане   и снегопочистване  ежедневно трябва да организират  подаването  на  информация за пътната  обстановка„, се посочва в заповедта.

Be the first to comment

Leave a Reply