Вечният кмет на Земен Димитър Сотиров – Калинката отново влезе в национален ефир заради детска площадка, потънала в бурени

Вечният кмет на Земен Димитър Сотиров – Калинката отново влезе в национален ефир. Поводът за това е сигнал на гражданин за запустяла и потънала в бурени детска площадка на екопътеката в Земен. Според кметът обаче сигналът е манипулативен. 

Димитър Сотиров

„Според вас ние какво трябва да й направиме на тая екопътека? Какво иска тоя…ние периодично чистиме, не може постоянно да я поддържаме, както на центъра на града“, възмущава се кметът Сотиров пред репортер на бТВ.

Пътеката за близо 300 000лв. е дълга 3 километра и има 4 места за отдих с пейки. Димитър Сотиров твърди, че тя се ползва от туристите.

3

„Екопътеката е направена с тая цел, хората да ходят, да виждат дефилето, да броят пеперудите, както правят специалистите“, коментира с усмивка Сотиров. Според него най-много хора по екопътеката има през лятото. Човек от общината почиства терена, но само лятото. Есентта на практика поддръжка няма.

2

„Сега може да е позанамарена малко, но есен не ходят там хората много. Но лятото постоянно почистваме. Не можем да отделиме човек на щат, за да се грижи за екопътеката. Защото съоръжението е големо, особено летото има човек, който с една сенокосачка коси навсякъде“, казва кметът.

Александър Пейчев

В рамките на един уикенд минават около 100-150 човека през цялата екопътека, казва Александър Пейчев – консултант по проекта за екопътеката. По думите му най-често се използват кътовете за отдих, пейките и барбекютата.

8

В рамките на екопътеката, освен новата детска плащадка има и уреди за уличен фитнес. Но кметът Димитър Сотиров не знае какво ще остане до другото лято, защото постоянно се краде. „Метал където видят ваклите момчета, да съжаление ги има в Земен, около 20-30, видат ли метал веднага го прибират“, казва кметът.

Сотиров увери, че почистването на екопътеката ще започне през март и ще продъжи в активния туристически сезон.

Коментари

коментара