Зелен старт и рестарт за ТОПЛОФИКАЦИЯ -ПЕРНИК: Без въглища, по-добри услуги, запазване на работните места

„Топлофикация Перник“ вижда бъдещето си в трансформация, но не само в онзи европейски план, който изисква преминаване към чиста енергия. По него се работи от няколко години и първите резултати вече са факт – за първа година през лятото за осигуряване на топла вода предприятието използва само природен газ.

Без грам въглища

С новия цикъл на изграждане и внедряване на двете газови когенерации, които от миналата година са на площадката на дружеството, близо 40 мегавата комбинирана енергия ще се произвежда без влагането и на грам въглища. Това гарантира лятната консумация и е допълваща мощност през зимния период.

Инвестиция

Следващата голяма стъпка е инвестиция в газотурбинна инсталация, която все още в проектен етап. Това са част от съоръженията, с които централата иска да замени изцяло въглищата до 2030 г.

Рестартиране

Вторият план, по който работи пернишката топлофикация, мениджърите определят като също толкова приоритетен. Той е свързан с рестартиране на цялостната услуга за потребителите. Реновирането на остарялата топлопреносна мрежа е най-тежката задача. Междувременно все повече услуги могат да се ползват онлайн, с което се пести времето на потребителите. За повече удовлетвореност работят и промоционалните програми, превърнали се в традиционни за перничани. Такива са ползите при сключване на споразумение за равни месечни вноски, от които се възползват между 30 и 40% от домакинствата, както и облекчените условия за смяна на уредите за дялово разпределение с дистанционни за абонатите, избрали топлофикация като топлинен счетоводител.

Прогнозните и изравнителните сметки, както и инкасаторите, които посещават домовете, трябва да останат в историята най-късно до 2026 г. За да облекчи своите потребители, „Топлофикация Перник“ предлага различни остъпки като безлихвено разсрочено плащане на уредите и премахване на таксата за монтаж.

„Хората подхождат с разбиране към трудностите, през които минаваме, защото разбират, че това е обща кауза за съхранението на безалтернативната към този момент топлофикация. В Перник няма друг начин за получаване на топлоенергия и гореща вода в такъв обем и за толкова много домакинства, става дума за над 20 000 абоната“, обясняват от дружеството.

Защо промените се бавят?

Електропреносната мрежа на града не е оразмерена, за да се отоплява на ток. В топлофикацията инвестират само собствени средства, и то в условия на няколко кризи. Поради това част от промените се случват по-бавно, отколкото се иска на ръководството на дружеството.

Изключително полезна за региона е екоорганизацията „Браун ту грийн“, която обединява знания, опит и спазване на европейските процедури, като така подпомага управлението на този толкова тежък процес на трансформация. Благодарен съм най-вече на перничани за подкрепата, защото пътят напред зависи от всеки един от нас, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

Новият път към зелена енергия запазва работните места

С напредването на процеса на трансформация предприятиято не просто ще предлага все по-голям процент чиста енергия на абонатите си, но ще запази работните места и ще гарантира подходящи условия за нови, ще създадат добавена стойност за предвидения индустриален парк в града.

Предвидено е и развитие на дуалната програма и съвместната работа с учебните заведения, защото младите образовани специалисти са добре дошли в топлофикацията. Разбира се, искат да поемат ангажимент и към голяма част от миньорите, благодарение на които преди 130 години се случва българската индустриализация.

24 часа