В област Перник към 16:00 часа избирателната активност за Народно събрание е 21,03 %

В област Перник към 16:00 часа избирателната активност за Народно събрание е 21,03 %, което означава, че до урните са отишли 22 046 души. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Перник Румяна Петрова.

Справка на БТА показва, че на изборите за национален парламент от 2 април м.г. избирателната активност към 16:00 часа е била малко по-висока с близо пет пункта или 26,36 на сто.

Във вота за членове на Европейския парламент (ЕП) днес активността на избирателите в Пернишка област към 16:00 часа е 19,82 %, а до урните са отишли 20 539 души.

Най-активни са избирателите в община Земен, където и за двата вида избори са гласували вече над 35 % от имащите право на глас. В най-голямата община в областта – Перник, за Народно събрание са гласували 15,95 на сто, а за Европейски парламент – 14,68 %.

До момента изборният ден в област Перник протича спокойно, без нарушения на изборния процес, увери председателят на РИК. Заради проблем с машината в 82-ра секция в Перник е преминато към гласуване само с хартиени бюлетини. През деня в РИК са постъпили още няколко сигнала за проблеми с устройствата в отделни секционни избирателни комисии (СИК) в региона, свързани с отпечатването на бюлетините. Централната избирателна комисия е издала указания, че в такива случаи хората могат да упражнят правото си на глас повторно с хартиена бюлетина. Това става преди гласоподавателят да се подпише и да напусне изборното помещение. От своя страна СИК съставя констативен протокол, прилагащ се към секционния такъв, обясниха от РИК.