Държавният архив на Перник готви изненади за Седмицата на архивите

За шестнадесети път Международният съвет на архивите отбелязва Международната седмица на архивите, която тази година ще се проведе от 3 до 9 юни 2024 г. под мотото „КиберАрхиви“. Тази инициатива има за цел да подчертае значението на архивите в дигиталната епоха и да насърчи общественото съзнание за тяхната роля в съхранението на историческата памет.

В рамките на тази инициатива, Държавен архив – Перник ще отбележи Международния ден на архивите на 10 юни 2024 г. от 11.00 часа с тържествено събитие. Програмата включва разнообразни мероприятия, които ще подчертаят значението на архивите и ще отбележат приносите на изявени личности и организации.

Основните акценти на събитието ще бъдат:

Връчване на грамоти на отличените в категориите: Дарител, Читател и Приятел/Партньор за 2023 г. Тези награди са признание за усилията и приноса на индивиди и организации в подкрепа на архивното дело.

Откриване на изложба „Стари балкански фотографии“, която е резултат от съвместния проект на Държавна агенция „Архиви“ на Република България и Държавния архив на Република Северна Македония. Изложбата ще представи уникални исторически фотографии, които разкриват богатството на културното наследство на Балканите.

Участие на музиканти от Камерен оркестър „Орфей“ при Общински комплекс „Дворец на културата“ – Перник под диригентството на маестро Райчо Христов. Техните изпълнения ще добавят допълнителен емоционален заряд към събитието и ще допринесат за неговата тържествена атмосфера.

Това събитие не само ще отбележи Международната седмица на архивите, но и ще подчертае значението на съхранението и популяризирането на историческата памет в съвременното общество.

Всички граждани и гости на Перник са поканени да се присъединят към честването и да се насладят на богатата програма, подготвена от Държавен архив – Перник.