Ученици създадоха сайт за Бусинската керамика, получиха национален приз

Снимка: РИМ Перник

Уебсайт за Бусинската керамика са създали седмокласниците от Перник Велислав Велинов и Йоана Маркова. С проекта си учениците са станали национални призьори на състезание в Добрич, организирано от катедрата по информационни технологии в Шуменския университет, съобщи пернишкият телевизионен канал “Струма”.

Двамата млади са възпитаници на основно училище “Г. С. Раковски” в град Перник. Вчера в Регионален исторически музей-Перник са представили своя проект пред по-малки ученици. Проектът е с наименованието “Магията на Бусинската керамика” и представя уебсайт. Той е спечелил първа награда на състезанието, организирано от Шуменския университет.

Сайтът е създаден в рамките на 6 месеца, а идеята за акцент върху Бусинската керамика е именно състезанието. “Благодарение на състезанието ние открихме тази прекрасна керамика и днес сме тук да я популяризираме”, споделя пред телевизията Велислав Велинов. Учениците са направили няколко посещения на трънското село Бусинци, за да съберат материали за проекта с уебсайта.

Грънчарството се е развивало векове наред в района на трънското село Бусинци, където има богати залежи на глина. Тази даденост е определила този основен поминък на населението – грънчарството. Първото писмено сведение за него е взето от Бусинското евангелие през 1784 година, в което се споменава за дарение направено на селото от майстор-грънчар. Към края на 17 век неговото развитие било в цветущо състояние, в селото са наброявали около 300 майстори-грънчари. До 60-те години на миналия век майсторите-грънчари в Бусинци рязко намалели, тъй като голяма част от тях се преместили да живеят и работят в градовете.

Снимка: РИМ Перник

Източник: zapadno.com

Коментари

коментара