140 млади таланти от страната и чужбина участват в 18-тия Международен конкурс за класическа музика в Перник

140 млади музиканти от страната и чужбина са заявили участие в 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти, чийто домакин е Перник. Откриването е тази вечер с концерт на носителите на наградите на Камерен оркестър „Орфей” и Духовия оркестър към Двореца на културата от миналогодишното издание на конкурса. Концертът ще се състои в тържествената зала на Минната дирекция.

Заради ремонта на Двореца на културата, тазгодишното издание се провежда онлайн. Наред с участниците от страната, видеозаписи на свои изпълнения са изпратили и млади дарования от Холандия, Англия, Северна Ирландия, САЩ и Китай, съобщиха организаторите от Двореца на културата.

Надпреварата е в две категории – любители и специализирани музикални училища, в три раздела: пиано и акордеон, струнни инструменти, духови и ударни инструменти, и в седем възрастови групи, плюс ансамбли.

Голямата награда „Гран при” на кмета на Перник – статуетка и 1000 лева, е за изключително ярко дарование. Призьорите във всяка възрастова група и категория ще бъдат отличени с медали и дипломи. Награди за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори ще връчат Институт „Сервантес“ и посолството на Кралство Испания. Ще има и специални награди. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури, съставено от изявени музиканти и музикални педагози. Негов председател е диригентът на Камерния оркестър „Орфей” Райчо Христов./БНР

Коментари

коментара