Над 150-годишна църква, паметник на културата в брезнишко рухна, дъждът отмива стенописите

Над 150-годишната църква “Света Троица” в брезнишкото село Брезнишки извор е пред рухване. Архиерейското наместничество на Трънска духовна околия, в района на който попада храмът, се заема с темата, информира сайта Zapadno.com.

Църквата “Света Троица” е изградена през 50-те години на XIX век. Имало е запазена камбана от 1876 година. Храмът е в окаяно състояние от години. Покривът е паднал и това е спомогнало за измиване на стенописите вследствие на дъждове.

Читателят Георги Петров илюстрира с актуални снимки как изглежда църквата след 15 години без покрив.

“Здравейте! От 15 години покрива на храма “Св. Троица” в село Извор е паднал, а църквата и всичко в нея са застрашени от пълно рухване. Като изключим църквата на село Конска, този храм е единствения в района, който не е ремонтиран. Подобна на тази църква има в село Горна Секирна. Писахме преди време на общината във връзка с църквата, но оттогава не получихме отговор. Свържете се с отгорните институции, за да може това място да се съхрани и обезопаси”, писа до Zapadno.com Георги Петров.

Архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов каза, че е бил запознат с проблема с падналния покрив. Предстои изготвянето на доклад от духовникът, който отговаря за църквата. Всичко, което би могло да свърши архиерейското наместничество в своите правомощия, ще бъде направено, увери иконом Йоан Чикалов.

В годините назад във времето млади хора в село Брезнишки извор полижили усилия храмът да бъде спасен от рухване, а покривът ремонтиран. Църквата е паметник на културата и се оказало, че това повече пречи да се извърши ремонт, отколкото да помага за съхранението и. През месец февруари 2023 година покривът рухнал. Църковните предмети, които е могло да бъдат изнесени, са преместени в кметското наместничество на селото, където се пазят. Това поясни за Zapadno.com кметският наместник на селата Брезнишки извор и Кривонос Росица Димитрова.

Надеждата на местните е, че един ден църквата им отново ще е молитвен дом, в който могат да влязат и отправят своите молитви.