НЯМА ВРЕМЕ! Лъч надежда за живота на перничанката Рени, която 11 години чака трансплантация

Перничанката Рени 11 години чака за бъбречна трансплантация, но без резултат. За нея няма подходящ донор. Състоянието на Рени продължава да се влошава, но има лъч надежда за младата жена – клиника в Минск, Беларус, която е изпратила оферта за лечение. Въпреки, че по дарителската сметка на Рани има събрани 43 497 лв., необходими се още 130 786 лв. , за да може Рени да покрие лечението си в Беларус. От 21 до 27 април Рени заминава за предварителни изследвания и влиза в списъка за чакащи донори.

НЯМА ВРЕМЕ! Нека да помогнем на Рени Ваклинова да живее!

Пълни подробности за състоянието на Рени, за лечението и разчети за необходимите суми вижте по-долу:

Рени Ваклинова е на 41 години от гр. Перник. През 2006 г. е диагностицирана с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), а от 2013 г. е включена на диализа – поддържащо лечение, терминален стадий при пациенти с ХБН. Вече 11 години е в списъка на чакащите за бъбречна трансплантация, но без резултат – няма подходящ донор. През 2023 г. направи успешна кампания на Подкрепи.бг – Бъдеще за Рени за трансплантация на бъбрек в клиника в Турция. Потенциален донор беше нейна приятелка, която поради здравословни проблеми трябваше да се откаже от донорството. По тази кампания са събрани 43 497 лв., които все още са в сметката на Подкрепи.бг. За съжаление състоянието на Рени продължава да се влошава заради продължителната диализа. От началото на април Рени има оферта от клиника в Минск, Беларус – Precision Medical на стойност 174 283 лв. Така необходимата ѝ сума е 130 786 лв.  Към настоящата кампания ще се включат и три самолетни билета – един за първия етап и два (единият е за придружител) за втория. Първоначалните изследвания ще се проведат от 21 до 26 април 2024 г. (писмо за прием), като след тях Рени ще бъде включена в списъка за чакащи донор. При заплащане на сумата по втория етап, тя може да бъде извикана за трансплантацията веднага, при намиране на подходящ донор, което определя спешността на тази кампания.

Лечението в Минск ще се осъществи на 2 етапа. Първият етап е свързан с предварителни изследвания, които да потвърдят, че общото здравословно състояние на Рени е подходящо за трансплантация. То ще продължи 5 дни и ще включва: комплексен скрининг, стационарен престой, специалист по регенеративна медицина, консултация с трансплантолог, хематолог, диализа, кръвни изследвания и личен мениджър. Цената е 16 420 евро (32 183 лв.). След това ще бъде вписана в списъка на чакащите за донорски орган в Беларус. (оферта етап I)

Вторият етап е самата трансплантация. При заплащане на сумата за нея, се очаква Рени да бъде извикана веднага щом се намери подходящ донор. Необходимата сума за това е 72 500 евро (142 100 лв.). В тази цена влиза самата трансплантация, която ще се проведе в деня на пристигането и престой от 1 до 5 дни в интензивното, стационарен престой от 7 до 30 дни, необходимия брой диализи, помощта на личен мениджър и консултация с нефролог за предписване на имуносупресори. (оферта етап II).

Рени ще замине от 21 до 27 април 2024 г. (ще пътува сама), за да се направят предварителните изследвания и да влезе в списъка на чакащи донор. За целта ще се използват даренията от Бъдеще за Рени. Самолетният билет може да видите тук и тук . При втория етап тя ще пътува с придружител. Прогнозната цената на три самолетни билета е включена към настоящата кампания.

В България Рени ползва услугите на здравен мениджър от Здравен информационен център Медикъл Караджъ.

За какво ще се използват даренията?

Даренията по тази кампания ще се използват за осъществяване на втория етаптрансплантацията на бъбрек и свързания с нея болничен престой, консултации, диализи и др. и цената на три самолетни билета до Минск и обратно.

Остатъкът от първата кампания (43 497 лв.), след като се заплати сумата от 32 183 лв. за първичните изследвания, е 11 314 лв. Тези средства ще се използват за трансплантацията на бъбрек и трите самолетни билета.

  • Цена за трансплантацията: 142 100 лв.;
  • Веднага щом се намери подходящ донор, специалистите на Precision Medical незабавно ще информират Рени за неговата наличност;
  • Операцията по трансплантация на бъбрек ще се проведе в деня на пристигането;
  • Престой в интензивното отделение – от 1 до 5 дни;
  • Стационарен престой/ пълен пансион – от 7 до 30 дни;
  • Необходимият брой хемодиализи;
  • Помощ от личен мениджър;
  • Консултация с нефролог за предписване на имуносупресори;
  • Три самолетни билети София – Минск – София – прогнозна цена 15 000 лв.
  • Общо: 157 100 лв – 11 314 лв. от първата кампания = 145 786 лв.

Забележки:

*Ако постъпят дарения над целевата сума, те ще се използват за непредвидени разходи – медикаменти или друго свързано с лечението;

**Ако не се събере сумата за втория етап и Рени не успее да замине, тя ще загуби правото си за трансплантация и ще трябва да започне процедурата отначало – с нови изследвания;

***Цената на самолетните билети за трансплантацията е прогнозна и ще се коригира при закупуването им;

****Ако се съберат дарения по лична сметка и от другата дарителска кампания, то целевата сума на настоящата кампания ще бъде намалена.

 

Историята на Рени:

Казвам се Рени. През далечната 2001 г. завърших езикова гимназия с френски и английски в Перник. Млада и амбициозна, с безброй мечти и цели, заминах да уча и работя в Швейцария, Женева. Всичко беше прекрасно, но след диети, за да съм красива, започнах да припадам, тъй като свалих 45 кг. През септември 2006 г. се наложи да се прибера в България. Приеха ме в спешно отделение на Александровска болница, състояние-предклинична смърт, тежаща 36 кг. Последваха 3-4 месеца на легло в 4-та нефрология с диагноза ХБН /хронична бъбречна недостатъчност/ и анорексия. Лекарите казват, че е чудо, че съм оцеляла. Трябваше да лекувам анорексията, а увреждането на бъбреците от диетите и гладуването беше необратимо. Казаха ми, че няма да мога да имам деца. Времето за възстановяване отне 2-3 години. Но си стъпих на краката. И типично за мен щура, мечтателка и амбициозна, продължих напред!  

Влюбих се. През 2009 г. забременях и напук на всички лекари, родих прекрасно момче. Днес вече е голям, на 13 г., той е моя гордост и опора.  Същевременно продължих да уча квалификация сътрудник малък и среден бизнес”, оперативен счетоводител”. Всичко вървеше добре, имах семейство, съпруг и дете, работех. 

Но през 2013 г., при един от зимните вируси, постъпих в инфекциозно отделение. Бъбречната функция се влоши и бях включена на диализа. Това не е лечение, а поддържаща терапия за пациенти в терминален стадий на бъбречна недостатъчност. Бях отчаяна. Мислех за човека до мен и за нашето дете. Не можех да ги изоставя. Обичам ги повече от себе си! Записах се в листата на чакащите за донор, защото трансплантацията е единственият начин за лечение и живот. Ежедневието ми се промени три пъти седмично на диализа, но продължих да работя. Даже записах да уча за медицинска сестра. Прекъснах обучението си след третата година, тъй като силите вече не ми стигаха. Умората, болките в тялото, увреденото ми състояние ме изтощиха. 

Вече 10 години чакане от листата на чакащите за трансплантация не се намира донор. За щастие моя приятелка реши да стане мой донор. Но трансплантацията може да се направи в чужбина, Турция. И това отново е изпитание. Сумата за лечението е 60 000 лв., която е непосилна за мен и семейството ми. Затова реших да се направи кампания. Вече има събрани средства, 17 000 лв., но те са недостатъчни. А състоянието ми с всеки изминал ден се влошава. Вече не мога да работя, тежи ми дори домакинската работа, не мога да се грижа пълноценно за детето и семейството, не мога да пътувам, защото през ден съм в болницата на диализа, даже кратките разходки в парка ме изтощават, диетите и режима са строги. Държа се още благодарение на моята воля и жажда за живот. Разбира се, благодаря и на целия екип от лекари и сестри в отделението за хемодиализа в Перник.

Надявам се с вашата помощ и подкрепа, както и тази на хората с добри сърца, да успея да събера сумата за лечението ми и възможно най-скоро да се направи трансплантация.

Това е най-голямата ми мечта. Защото имам още какво да дам на света, на семейството, на хората дори. Искам да върна нормалното ежедневие, да изгоня болките, умората, лишенията. Така жадувам за живот!

Вярвам, че това предстои. Благодаря на всички ви за подкрепата, която ми оказвате в този труден етап от живота ми. 

Благодаря, благодаря, благодаря от все сърце!

Становища на лекуващите лекари относно необходимостта от бъбречна трансплантация на Рени Ваклинова:

  • Д-р Вяра Церовска, PhD Вътр. болести, нефрология

Мило мое момиче,

Преди много години срещнах една красива уплашена млада девойка, влюбена до уши, забравила болката си, търсеща надежда и доверие, че може да има свое дете и семейство. 

Трудно и невъзможно решение, което взе сама и въпреки всички предупреждения даде своята свобода за живота на прекрасния си син.

Споделям с теб живота ти – диета, режим, график, терапия, борба. Борба с времето, борба за обичта и най-силното чувство да бъдеш майка и дори вързана здраво за болничното легло да си в час по математика, литература, английски… Диагнозата на Рени Ваклинова е Терминална бъбречна недостатъчност, вторична анемия, Ренална остеодистрофия, Уремична полиневропатия. Три пъти седмично по 3 часа провежда хемодиализа и поддържаща терапия.

Единственият начин е трансплантация на бъбрек, извършена колкото се може по-рано, защото с времето и шансовете за успех намаляват.

Не харесвам показната благотворителност, но зная, че има нужда от този разказ и вярвам, че всеки може да дари доброта.”

Документът може да видите тук.

  • Д-р Анета Бонева – лекар-ординатор Диализно Отделение към МБАЛ „Р. Ангелова“ – гр. Перник

Пациентката Рени Пламенова Ваклинова е включена на хемодиализа в Диализно Отделение на 15.01.2013 година по повод терминална хронична бъбречна недостатъчност на базата на тубулоинтерстициален нефрит. Доказан е чрез бъбречна биопсия 2005 г. огнищно-сегментна гломерулна склероза и хроничен тубуло-интерстициален нефрит. Болната е без значими придружаващи заболявания, което позволява бъбречна трансплантация. М3: Анорексия невроза, Хронична хипокалиемия, Ендоскопска Холецистектомия през 2006 г. поради холелитиаза.

Оттогава до настоящия момент пациентката е на хрониохемодиализа три пъти седмично по три часа, като инциденти по време на диализа няма.

За да се предотвратят настъпващите във времето усложнения от стреса на CCC, HC, ГиТ, хемат, кост, белтъчния, липидния метаболизъм и т.н., както и да се подобри качеството на живот с необходимите професионални и социални контакти, е необходимо своевременно да се организира и извърши бъбречна трансплантация на пациентката Рени Пламенова Ваклинова на 40 год.

Целият документ може да видите тук и тук.

Полезна информация:

дарителска кампания на платформата Павел Андреев – Спешна подкрепа за Рени

Коментари

коментара