Мащабна акция: Чистят Радомир за два дни

Община Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места в общината.

Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април. Вече тече организация по определяне на координатори за всяко едно населено място, както и пълна логистична подготовка за осигуряване на ръкавици, чували и извозване на отпадъците.

Събитието е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, които включват почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане, образователна кампания по отношение на разделно събиране на отпадъци, рециклиране и повишаване на информираността сред населението по всички теми, които касаят опазването на околната среда.

Предвижда се кампанията да продължи до 27 септември.

Паралелно с това, Община Радомир продължава да работи в посока на осигуряване на допълнително финансиране чрез проекти и програми по Плана за възстановяване и устойчивост, Фонд за справедлив преход и други„, заяви кметът Кирил Стоев. Той добави, че за последния месец общината е подала 10 проекта за населените места по програма „За чиста околна среда“ на ПУДООС, всеки един от проектите е на стойност около 15 хил. лв.

Направихме едно от най-големите засаждания през последните години, в което се включиха над 300 доброволци, които засадиха над 3000 фиданки на връх Националния ни празник – 3 март. Непосредствено преди това, на 02.03, целият екип се включихме в почистване на междублоковото пространство на жк. Тракия, а това само по себе си провокира десетки жители на квартала да излязат с подръчни средства и да почистят заедно зелените площи около блоковете“, сподели Стоев.

Той добави, че промяна на самосъзнанието в посока по-голяма лична отговорност към околната среда е от ключово значение, затова е важно да се работи в тази посока.

Коментари

коментара