Пернишко училище посреща ученици за Първия учебен ден през …. задния вход

Тази учебна година едно пернишко училище ще вкара учениците си за първи звънец през задния двор. А причината за това е защото … няма стълбище.

Става въпрос за 7-мо ОУ, на което стълбището е тотално разрушено. Защо? Недостигат средства.

Това каза Юлия Ганчева – дългогодишен председател на регионалниа синдикат „Образование“ пред канал „Струма“.

Гласът на пернишките учители даде 7-мото като пример, че срествата недостигат и е необходимо да се поискат повече за Бюджет 2024 г. за материалните бази на училищата.

По думите на Ганчева най-вероятно стълбището все пак ще бъде ремонтирано до края на календарната година, но дотогава учениците ще трябва да ползват задния вход. Според нея това нарушавало сигурността им.

Ганчева се опълчи и срещу нововъведението от страна на министерството да превърне в норма започването на часовете от 7:30ч. сутринта. Синдикатката смята, че това е „поредното необмислено решение“. Много ученици, които пътуват от съседните на града села трябва да стават още по-рано, за да хванат училищния автобус и да не закъсняват за училище. Освен това през зимата в 7 сутринта все още е тъмно, което пък нарушава друг закон за образованието – учениците да не се движат в тъмните часове. Юлия Ганчева задедае риторичен въпрос: „Ние децата работници ли ще ги правим?“

Юлия Ганчева се обяви и срещу още един закон – да се забрани на учителите да товарят учениците с домашни през ваканцията. Ганчева е категорична, че така се нарушавали „традициите в българското образование“ и като учителка никой не й се е бъркал в работата какво да дава и да прави.

Ганчева е огорчена и от факта, че предложението на синдиката да се въведе оценка за поведение на учениците също срещала сериозен отпор – по думите й, най-вече от страна на „родители с невъзпитани деца“. 

980 първокласници тръгват на училище в Пернишко тази година. Най-много първолаци са се записали за ОУ „Св. Иван Рилски“ и 10-то ОУ „Алеко Константинов“.

Коментари

коментара