В Перник почетоха Левски с открита изложба и ненужен патос

Перничани отбелязаха годишнината от рождението на Васил Левски пред паметника му в центъра на града.

Венец от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров поднесе зам.-кметът инж. Мирослав Стоицев. В знак на почит към делото на Апостола венци и цветя бяха поднесени и от областния управител Людмил Веселинов, общински съветници, народни представители и граждани.

Цветя на паметника на патрона на училището си поднесоха и възпитаниците на XII ОУ „Васил Левски“, след което децата изпълниха и кратък резцитал посветен на Апостола на свободата.


Отново духовият оркестър на Перник озвучи събитието, а колоритният диригент на Перник Трифон Трифонов беше се барнал с шапка с козирка, а на нея закрепени слънчеви очила. Все пак Трифонов изглеждаше симпатично, тъй като цвета на очилата и панталона му съответстваше на тъмносините ризи на музикантите.

Водещата на събитието произнесе няколко резонни банални фрази за Апостола изтупани от нафталина:

„Всеки българин носи Левски в сърцето си. Идеите му за свобода, за чиста и свята република надхвърлят границите на България. Васил Левски надживя превратностите на времето, и боричканията за власт. Само големите личности като Апостола, които приживе оставят отпечатъка на своята индивидуалност върху събитията и времето, могат да преодолеят забравата. Затова, делото на този велик българин – продължава да вълнува и вдъхновява“, каза водещият на събитието.

Новото, което бе тази година е, че по алеята до паметника на Апостола бе подредена изложба на Регионалния исторически музей с портрети и картини от живота на Левски.

По повод рождения ден на Апостола, който все още живее във всяко българско сърце, съобщение от името на областния управител Людмил Веселинов бе разпространено на страницата на областна администрация Перник. Публикуваме съобщението, тъй като някак ни звучи по-обикновено и искрено в сравнение със заучените фрази от микрофона. Освен това в него умишлено е провокирана темата за грешната година на рождението на Васил Левски, която и до ден днешен се тиражира навсякъде . Още информация по въпроса, можете да прочетете ТУК.

„Днес отбелязваме 183 години от рождението на един от най-великите българи – Васил Левски. Тази дата е повод за гордост, вдъхновение и отдаване на почит към непреходното наследство, което ни остави Апостолът.

Да си спомним и да почитаме Левски означава да се стремим да запазим заветите му. Днешната дата е повод да се откажем от предразсъдъците и да създадем общество, което приема различията, насърчава толерантността, общество което да събори всяка преграда, която ни разделя, за да се обединим като народ в името на един по-добър свят.
Людмил Веселинов
Областен управител на Област Перник“