Перник изгражда лечебница за бездомните кучета

В град Перник ще бъде изградена нова лечебница за общинския приют за безстопанствени животни. Лечебницата ще се разположи на специално предвиден терен в непосредствена близост до приюта.

Структурата на лечебницата ще включва 4 мобилни модула с общи размери от 13 метра дължина, 8 метра ширина и 3 метра височина. Фирмата „Юнис“ ЕООД е избрана за изграждането на лечебницата, като тя предложи цена от 83 973 лева без ДДС.

Секретарят на Община Перник, Мартин Жлябинков, заяви пред БТА, че новата лечебница ще отговаря на всички съвременни стандарти и изисквания. В момента медицинската помощ за животните се осигурява в амбулатория, която е в аварийно състояние, и според Жлябинков съществува спешна нужда от ново лечебно заведение. Общината посочи, че в момента в приюта са настанени 165 кучета, от които все повече са бивши домашни любимци, оставени от собствениците си след смъртта им.

Преди няколко години в община Перник беше стартиран проект съвместно с фондация „Четири лапи“ за безплатна кастрация и ваксинация на бездомни и дворни кучета. Всяко куче, което премине през програмата, се чипира, обезпаразитява, ваксинира и му се издава паспорт, а стопаните са освободени от годишната такса. Освен това, бяха изградени над 30 къщички за бездомни кучета в различни междублокови пространства, с цел да им се осигури подслон и защита.

 

Коментари

коментара