Искат да рециклират кабели в Батановци

Инвестиционно предложение за обработка и рециклиране на кабели е постъпило в Община Перник, съобщиха от администрацията. То ще се реализира в стопанския двор в гр. Батановци, като се предвижда да се получи готова за повторна употреба суровина – метал, пластмасови гранули и др. Очаква се месечно да се приема за преработка 30 тона суровина.

В масивна постройка ще се монтират три машини. По поръчка на клиента ще се раздробяват и сепарират кабели с демонстрационни дробилки. Освен това ще се продават и отдават под наем дробилни машини, внос от Словакия.

Системата представлява затворен воден кръг. Облицовката и металът, получени от кабела, ще бъдат предавани обработени обратно на клиента. При приемането на продукцията ще се изисква документ за произход и разрешително за дейности с конкретен вид отпадък.

Обработката на кабелите и превръщането им от опасен отпадък в полезен ресурс носи огромни екологични и икономически ползи в сравнение с първичното леене на метали, уверява инвеститорът. По думите му лошата практика показва, че кабелите биват изгаряни, за да се извлекат от тях ценните метали и това има катастрофален ефект върху екосистемите и чистотата на въздуха.

Наскоро постъпи инвестиционно предложение и за рециклиране на стъклени отпадъци в Батановци./БТА