42 проекта работят в момента за Перник: Целта ни е да станем европейски град

Четиридесет и два проекта работят в момента, това е завидно като бройка и дейности, каза началникът на отдел „Европейски и национални оперативни програми“ в община Перник инж. Иван Искренов на местната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, която днес се състоя в Перник. Конференцията е организирана от Българска телеграфна агенция по проекта, който БТА реализира съвместно с Европейската комисия.

В зала „Тържествена“ на Минната дирекция в Перник днес инж. Искренов коментира, че в Перник има будно и амбициозно младо поколение, което означава, че градът и общината заслужават европейски начин на живот.

Инж. Искренов посочи, че в общината се изпълнява амбициозна инвестиционна програма. В началото на следващата седмица започва реализирането на проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Областната дирекция на МВР в Перник. Поетапно започва работа и по саниране на 13 блока в Перник по Оперативна програма „Региони в растеж“, като вече са проведени всички процедури, има избран изпълнител, а дейностите ще започнат до дни. До месец се очаква да започне работа и по Двореца на културата, с което общината приключва работа по инвестиционната програма със средства, заложени в програмния период 2014 – 2020 г.

Всички 42 проекта, по които се работи, са насочени към създаване на много по-добри условия и начин на живот в Перник, каза още началникът на отдел „Европейски и национални оперативни програми“ в община Перник. Те са свързани както с енергийната ефективност, така и с околната среда. По оперативна програма „Околна среда“ предстои да приключи проект, свързан с подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване нивото на фините прахови частици, с който ще бъдат пуснати по линията на Перник пет електробуса, каза още инж. Искренов. Следващата стъпка във връзка с околната среда и качеството на въздуха е свързано с подмяна на горивните инсталации, тоест отоплителните уреди, а срокът за изпълнение на проекта е до края на октомври, посочи още той.

Пред участниците и гостите на местната конференция в Перник инж. Искренов посочи, че предстои да се подпише споразумение и общината да влезе в мрежата от градове в Европа, с което да започне директно финансиране от фондовете на Европейската комисия.

За следващия програмен период началникът на отдел „Европейски и национални оперативни програми“ в община Перник отбеляза, че е свързан с нов принцип на кандидатстване и финансиране. Навлизат интегрирани проекти, където всичко ще е на конкурентен принцип, а самият проект трябва да е свързан с най-малко три европейски програми, посочи инж. Искренов и даде пример за вече изпълнен проект в Перник, свързан със социални жилища, но и надграждане през различни оперативни програми, с което се осигурява дом в период на три години на маргинализирани групи, но и обучение на децата, медицинска грижа, психологична помощ и други.

Трудности общините срещат при работата по европейски проекти през последните години във връзка със ситуацията около пандемията от COVID -19, както и с „политическото безвремие“.

Изключителни амбиции и професионализъм проявяват хората, познавам почти на цялата област действията, с много усилия постигаме това, което се случва“, каза още експертът.

Източник: БТА

Коментари

коментара