БОМБА В ZAPERNIK.COM! Откриха огромно количество спирт и енергийни течности: 3 цистерни и 38 контейнера на склад в Перник – СНИМКИ и ВИДЕО

87 600 литра акцизни стоки – спирт, денатуриран спирт и енергийни продукти, задържаха митнически служители на сектор „Оперативен контрол“ – отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница София.

При акция от края на миналия месец в района на Кулата, Благоевград и Перник са установени два товарни автомобила и складово помещение. Предполага се, че намерените алкохолни и енергийни продукти са били предназначени за нелегално производство на акцизни стоки в Гърция.

На 27.04.2023 г. път за Гърция, непосредствено преди ГКПП Кулата, митническите инспектори спират за проверка товарен автомобил, който според представените от шофьора документи превозва добавка за дизелови двигатели на основата на карбамид – 20 контейнера тип „куб“ по 950 литра всеки или общо 19 000 л. При полеви тест с денситометър е установено, че в действителност превозваното в контейнерите вещество представлява чист спирт с 96%vol.

В кабината са открити още два комплекта транспортни документи и фактури с описания на различни неакцизни стоки, които вероятно са щели да бъдат представени при преминаването на границата пред българските и пред гръцките власти. На паркинг в района на Благоевград със съдействието на органите на МВР, митническите инспектори проверяват друго товарно превозно средство, което също превозва спирт 96%vol с общо количество 18 600 л. в 20 идентични куб-контейнера. В хода на проверките и на двата товара не са предоставени документи, удостоверяващи плащане, начисляване или обезпечаване на дължимия акциз.

В същото време друг екип на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница София проверява и складово помещение в района на град Перник, където са открити 3 автоцистерни и 38 пластмасови контейнера тип „куб“, всички съдържащи различни по вид и количество течности. След извършени полеви тестове за измерване плътност и алкохолен градус е установено, че на място в склада се съхраняват общо 50 000 л денатуриран спирт (15 000 л) и течности с характеристики на енергийни продукти (35 000 л), и двете с неустановен произход.
Взети са проби за лабораторен анализ. Работата по случая продължава.

Кадрите са от Агенция „Митници“