СТУДЕН ДУШ за перничани: Водата СКАЧА с 50 процента

С 50 процента се предвижда да поскъпне водата в Пернишко. Увеличението се очаква да влезе в сила в средата на настоящата година, съобщи пред БНР управителят на ВиК- Перник Борислав Иванов.

В момента перничани плащат по 2.03 лв. за куб. м. вода. След увеличението цената ще скочи на 3.02 лв. при граница на социалната поносимост за региона от 7.24 лв. Водата е трябвало да поскъпне още в началото на миналата година, но поради забавяне от страна на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), тя е останала непроменена, заяви управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

По думите му, сегашното по-сериозно увеличение е многократно съгласувано с КЕВР и компенсира периода за 2022 г. То се дължи основно на инфлацията и затрудненото финансово състояние на дружеството, каза Иванов. Според разчетите, заложени в бизнес плана на ВиК Перник за периода 2022 – 2026 г., през следващите години промените в цената на водата ще варират между 10 и 20 ст. на годишна база. В рамките на месец се очаква становище от Асоциацията по ВиК в област Перник, а окончателната дума ще бъде на КЕВР.

Коментари

коментара