Автоджамбазите в Перник – КАТО ПИРАНИ: Крадат коли от София и ги разфасоват в Перник за нула време

Задържани са 45 души в хода на мащабната спецакция срещу автокрадци в пет града у нас.  В акцията участват прокуратура, НСлС и МВР. Тя започна във вторник сутринта.

„В хода на планировката идентифицирахме 35 души. Всеки един от тях е ръководител на съответната престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили. Целта е разфасоване и продажба на авточасти“, заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

“Кражбите на автомобили стават в тъмната част на денонощието. Тя се извършва от участници в групата, които закарват автомобила на място – в работилница, където ги очаква бригада от 10 човека, които разфасоват автомобила. Като пирани се нахвърлят върху колата”, каза директорът на националното следствие.

Така автмобилите, разглобени на части, отиват към автоморги, автокъщи или магазини за части 2-ра употреба, където се продават.

„Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват по този начин. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия. Това е канал, който работи в момента. Ние смятаме да го пресечем и да не допуснем действието му“, заяви Сарафов.

Претърсени са 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги към 11 часа, каза зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. “Установили сме две коли, обявени за общодържавно издирване и вещи, които можем да свържем с това престъпление”, допълни той и посочи, че най-активна е акцията във Варна. Там са проверени 49 адреса.

Групите от Перник крадат предимно автомобили на територията на София, а след това ги разфасоват и продават на части в Перник.

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, разясни как действа схемата на автокрадците.

“Автоджамбазите стават все по – иновативни. Има нови методи, с които за броени минути отключват колата и я крадат”, каза Милева.

Такъв метод е безключовото палене на автомобил. “Така те успяват да прихванат сигнала от ключа на автомобила и да го прехвърлят на друго устройство”, обясни още тя. За този метод се използват специални устройства, на стойност 60 000 лв., които могат да хванат сигнала дори, когато ключът е в дома на собственика на автомобила. “С натискането само на един бутон може да се отключи автомобила, да се запали и всичко приключва”, посочи Милева.

Тя уточни, че мишена не са само скъпите и луксозни коли, а напротив – крадат се и по-стари и евтини, сред тях и т.нар. “баничарки”.

При други случаи автокрадците изнудват пострадалия, като намират адреса и номера му, а след това му предлагат да му върнат автомобила срещу възнаграждение.

“В хода на операцията се проверяват и над 40 автомобила, за които имаме данни че са обект на престъпно посегателство спрямо регистрационните номера. Някои са регистрирани с неистински документи, други са подготвени за износ към трети страни”, допълни шефът на ГДНП Атанас Илков.

Според статистиката: образуваните досъдебни производства за кражба на автомобили за 2022 г. са 1223; внесените в съда прокурорски актове са 153; осъдени са 154 души;  за цялата изминала година е оправдано само 1 лица; наложените наказания на осъдени и санкционирани лица, които са с влезли в сила съдебни решения са 189;  56 са с ефективно лишаване от свобода.

За изминалата 2022 г. са отнети 1496 автомобила, което е с 8% повече спрямо 2021 г. “Но отбелязваме хубав процент на разкриваемост на тези престъпления. За 2023 г.  резултатите са доста по-добри – имаме намаление на регистрираните престъпление с 18%”, подчерта Илков.

Източник: NOVA

Коментари

коментара