Монаси от Трънско осиновиха лисица

Лисица обитава Пенкьовския манастир „Света Петка“ край трънското село Пенкьовци, а свещениците са опитомили дивото животно.

Основно отец Софроний се грижи за лисичето, къстили са го Лиско Пенкьовски. Пред камерата на бтв отец Никанор разказа, че първоначално са били цяло семейство лисици, но „човешката злоба“ ги е унищожила. Останал е само Лиско.

„Тук по принцип се храни с гранулки, защото се опасяваме, че ако не го храним, ще ни изяде котките, а и те са ни скъпи. Интересното е, че когато му даваме гранули, имаме малко кученце и то я гони, и лисицата винаги отстъпва. Стане ли въпрос за кокал, нашата лисица е като политиците – кокалът е само за нея. Там няма компромис“, разказа архимандрит Никанор.

Според архимандрит Никанор лисиците са от рода на кучетата и като видят добро отношение от хората се привързват.  А котките са част от местообитанието на стопанина и лисичето ги приема като от глутницата и не ги закача.

На видео, направено от монасите, се вижда, че горският хищник не се бои от човешкото присъствие и дори се храни от чиния на масата, съобщава бтв.

Дивото животно, което се държи като домашен любимец, е местната атракция за посетителите на светата обител.

 

Коментари

коментара