Областният управител С. Василев и кметът Ст. Владимиров с поздрав към перничани за Денят на народните будители

Цяла България отбелязва днес  – 1 -ви  ноември Деня на народните будители – хората повдигнали духа на българския народ в мрачни времена и тяхното просвещение дало тласък на освобождението и незавизимостта от османците по нашите земи.

Било е решено Денят на народните будители да се почита в Деня на един от най-големите будители на българите и закрилник на град Перник и миньорите – свети Иван Рилски. Датата е 19 октомври, но след смяната на календара става 1 ноември.

В Прокламацията за Деня на народните будители се казва:

„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

По повод празника на Народните будители, областният управител на Перник д-р Симеон Василев и кметът на град Перник Станислав Владимиров отправят приветствия към всички перничани. Вижте техните думи:

Уважаеми просветни и културни дейци,

На 1 ноември – Деня на народните будители, отдаваме своята почит към делото на българските духовници, просветители, книжовници и всички будители на възраждащия се национален дух и стремеж към образование и книжовност. Прекланяме глава пред образите на народните будители, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечеството в идеал на цял един народ.

Денят на народните будители ни напомня още веднъж, колко важно е единството ни в името на нашата родина, колко нужни са ни днес, смирение, солидарност и човечност помежду ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите! Затова днес е нужно да си припомним заветите на Паисий, Васил Априлов, Неофит Рилски, Ботев, Левски и стотици други достойни личности- революционери, книжовници, учители и дарители.

В този празничен ден поздравявам всички Вас съвременните будители, които днес работите за запазване на националната ни идентичност и издигане на българската духовност. Пред Вас уважаеми учители, читалищни и музейни работници, журналисти, дейци на българската култура и наука стои огромната отговорност да съхраните и предадете на идните поколения всички тези ценности завещани ни от нашите предци.
Нека всяко Ваше начинание да е изпълнено с успехи, патриотизъм и отговорност към нелеката Ви мисия!

Честит празник!

д-р Симеон Василев
Областен управител на Област Перник

Уважаеми деятели на просветата, културата и науката,

В трудни моменти като този българинът се е вглеждал в делата на онези,които в други исторически времена и катаклизми с мощта на своята мисъл и могъществото на своя талант са връщали равновесието и духовната стабилност на народа. Още от Възраждането българинът почита своите будители и ги канонизира като светци в националната си памет. На 1 ноември, Деня на народните будители, България отдава признание на
дейността на безброй свои синове, които ни завещаха да обичаме род и Родина, пречистиха ни духовно с родолюбивите си дела и осветиха пътя ни към бъдното. Те ни завещаха да помним, че няма нищо по-ценно от знанието и нищо по-красиво от високия дух.

Всяко време има своите будители. Десетилетия наред Денят на народните будители съхранява националното ни самочувствие и ни задължава да мислим и работим за светлите идеали на Родината. Наш дълг е в ежедневните си усилия да съхраним пламъка на тяхното дело, да продължим родолюбивата им мисия, да изграждаме мостове, по които нашите деца за пренесат българщината в бъдещето.

Уважаеми будители на днешния ден!
Желая ви здраве, търпение, любов и възрожденска всеотдайност в осъществяване на нелеката задача да дарявате знания, да пръскате светлина и духовност, да отстоявате извечните традиции и ценности на първоучителите! Покланям се пред мисията ви, защото тя е сила, която обединява и вдъхновява!
Честит празник!

Станислав Владимиров
Кмет на Община Перник

Коментари

коментара