Литийно шествие на 1 юли в Перник

Утре 1 юли, Белоградчишкият епископ Поликарп, игуменът на Църноговския манастир архимандрит Никанор и духовници от пернишко ще бъде отслужена света литургия в храм „Свети Иван Рилски“ в Перник, която ще започне малко след 9:00 ч. А в 11:00 ч. ще бъде проведено литийно шествие от храма до паметника на светеца пред Двореца на културата, където ще бъде направен и водосвет.

Поводът е, че на тази дата Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. Според народното житие на светеца той е живял и в района на днешен Перник. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.
През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.